У Градишци на опрезу због појаве великог кашља у Хрватској (ФОТО, ВИДЕО)

Према тврдњама из Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка, до сада није забиљежен ни један случај или сумња на Велики кашаљ или pertusis, врло заразно обољење респираторног  тракта. Ипак, препоручен је опрез свим здравственим радницима, родитељима и радницима у колективном смјештају дјеце.

Pertusis је болест невакцинисаног дјетета, кажу здравствени стручњаци.  У  Дјечијем диспанзеру Дома здравља Градишка утврдили су да има приличан број дјеце која нису примила вакцине против ове болести. Због тога позивају родитеље да дјецу вакцинишу.

Иначе, вакцину против великог кашља на нашем подручју дјеца добијају уназад неколико деценија. Здравствени стручњаци истичу да се ради о веома тешком обољењу са могућим бројним компликацијама. Исход може бити и фаталан.  Болест се преноси капљичним путем. Изазива упалу респираторног тракта, у почетку горњег дијела, послије се спушта све до алвеола плућа, па је једна од првих компликација, управо, упала плућа.

Обзиром да је узрочник ове инфекције бактерија, у лијечењу се приоритетно користи антибиотик. Инкубација траје 14 дана, а дијете је од оболијевања заразно око три седмице.

С.Т.

 

Share With: