У Горњим Подградцима одржани 15. Дани воћа „Поткозарјe 2022“

У Горњим Подградцима данас су одржани 15. Дани воћа „Поткозарје 2022“, на којима је своје производе изложило више од 100 воћара са подручја Градишке.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је експанзија подизања засада воћа у градишком Поткозарју почела 60-их година прошлог вијека, те да данас Градишка на свом подручју има 1.750 хектара под засадима воћа и 300 пољопривредних газдинстава и неколико комерцијалних предузећа која се баве воћарством.

Аџић је подсјетио да градишки воћари производе од 40 до 50 одсто воћа на подручју БиХ, што је годишње око 6.000 вагона и производња вриједна око 25 милиона КМ.

„То говори да се ради о веома озбиљној производњи, која је приближна укупној производњи воћа у Словенији. Пољопривредници у Поткозарју су заинтересовани за воћарство и постоје сви предуслови да она буде успјешна, а локлана управа и Влада Републике Српске стајала је уз њих и у претходним годинама када су имали значајне штете од елементарних непогода“, нагласио је Аџић.

Он је додао да је стратешки циљ локалане управе да пронађе стратешког инвеститора који би изградио погон за прераду воћа и поврћа, те да су Горњи Подградци идеална локација за једну такву компанију.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ рекао је да је Влада Српске претходне четири године у воћарску производњу уложила више од 10 милиона КМ.

„То је само улагање у директну производњу, а уз то воћари су користили и подстицаје за капитална улагања, што обухвата улагања и системе за наводњавање, противградне мреже, куповину механицаије и изградњу објеката и хладњача, а за шта Влада Српске обезбјеђује поврат 30 одсто инвестиције. Такође, већ двије године дајемо бесплатно саднице свима који желе да подигну нове засаде воћа“, навео је Бурсаћ.

Дане воћа „Поткозарје 2022“ организовао је Савјет мјесне заједнице Горњи Подградци.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Звјездан Панић истакао је да су након двогодишње паузе због пандемије наставили са организоавањем ове традиционалне манифестације, која заслужује да буде и догађај од републичког значаја.

Воћар из Доњих Подградаца Маринко Шљивар навео је да је воће на његових пет хектара засада ове године добро родило и да је одличног квалитета.

„На хектар и по крушке род је био око 70 тона, добра је и цијена, а и јабука је добро родила“, закључио је  Шљивар.

Осим воћа, у Горњим Подградцима представило се  и око 20 излагача меда, воћних сокова и ракија и компанија које се баве производњом репроматеријала и механизације за воћарску производњу.

М.Малешевић

Share With: