У Врбашкој чувају крајишку пјесму

Путници намјерници које пут наведе поред Дома културе у Врбашкој нерјетко могу чути крајишку пјесму.

Они који живе у близини дома знају да су то пробе Мушке пјевачке групе КУД-а „Мирково коло“ из Врбашке која постоји годину дана.

Љубав према крајишкој пјесми окупила је Ненада Сушића, Мишу Јерковића, Мирка Гиговића и Зорана Шеткића који имају циљ да очувају овај начин пјевања и пренесу га млађим генерацијама.

Док је екипа Радио Градишке проводила вријеме слушајући пар добро увјежбаних пјесама вођа групе Ненад Сушић је са нама подијелио причу да је група након свега два дана постојања наступила пред публиком и побрала аплаузе, што им је дало додатну мотивацију да наставе даље.

Да би увијек били спремни запјевати, кажу да вјежбају три пута седмично и да им не спредставља проблем да савјет затраже од старијих извођача крајишких пјесама.

Пјесма ових веселих момака за сада се чула широм Градишке, али не скривају жељу да глас пусте и на другим мјестима на многобројним манифестацијама које његују културу и традицију српског народа.

И док се дружење приводило крају, нас је чекао повратак, Врбашка је полако тонула у сан праћена звуцима неких од најљепших крајишких пјесама.

Д. Јанковић

Share With: