У Бок Јанковцу обиљежена 30. годишњица одбране Градишке

Код спомен-комплекса у Бок Јанковцу данас је служен парастос и положени вијенци поводом обиљежавања 30 година од одбране Градишке од агресије јединица хрватске војске, у којој је погинуло 16 бораца Војске Републике Српске, а 22 су рањена.

Вијенце и руже положили су представници града Градишка, Народне скупштине Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука, организација проистеклих из претходних ратова, чланови продица погинулих бораца и делегације политичких партија.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић нагласио је да је обавеза градских власти и грађана Градишке да његују сјећање на оно што се догодило прије 30 година и 16 бораца који су тада дали своје животе за одбрану Градишке и Републике Српске.

„Не смијемо да заборавимо херојство људи који су нам омогућили да живимо у слободи и да имамо Републику Српску као гаранцију опстанка на овим просторима“, нагласио је Аџић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић истако је битка у  Бок Јанковцу значајна за одбрану и стварање Републике Српске јер тај напад није био усмјерен само на Градишку, него на освајање овог дијела Српске.

У раним јутарњим часовима 8. августа 1992. године 700 припадника јединице храватске војске „Бербир бојна“ напало је српске одбрамбене положаје у рејону Бок Јанковца из заштићене зноне УН-а.

Ратни командант Другог батањона Гртадишке бригаде Миодраг Кевић истакао је да то била агресија с намјером да се напарви мостобран и омогући прелазак моторизованих хравстких војних снага преко ријеке Саве и настевак даљих напада према Бањалуци и Приједору.

„Да је тај продор успио сигурно би то утицало на даљи ток рата. Надам се да ће та битка бити једног дана бити уврштена у попис заначајних датума за Републику Српску“, додао је Кевић.

М.Малешевић

Share With: