У Београду промовисане књиге о страдању дјеце у Српској током рата

Монографија „Дјеца жртве рата“ и књига „Шта су скривиле“ аутора Николе Борковића представљене су данас у београдском Центру за културу „Влада Дивљан“, у организацији Координације удружења избјеглих и расељених у Србији и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Говорећи о монографији „Дјеца жртве рата“, Борковић је као уредник овог дјела објаснио да је ово један од пројеката Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бањалуке, који већ дуже вријеме спроводи истраживања о страдању дјеце на подручју БиХ током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је навео да је прво такво издање монографија „Шта су скривиле“, која говори о страдању 12 беба у Клиничко-болничком центру у Бањалуци у јуну 1992. године.

Тада су тек рођена дјеца остала без кисеоника јер је само Србија жељела да га допреми, али јој је лет био онемогућен Резолуцијом 757 Савјета безбједности УН, којом су уведене санкције Савезној Републици Југославији.

Сам аутор књигу види као свједочанство о ратном периоду и херојима иза прве борбене линије, о 12 малих мученика, љекарима, пилотима, новинарима и људима који су помагали.

– То је до сада најпотпунија студија о тој теми, у којој су први пут сабрана интегрална свједочења 11 мајки – рекао је Борковић.

Друга монографија Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, која говори о страдању најмлађих, јесте „Дјеца жртва рата“, гдје је до сада евидентирано 1.418 страдале дјеце.

– Јако је битно да се страдање српског народа у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату представи и у Србији, јер су и људи са ових простора учествовали у спашавању 12 беба или су апеловали да се помогне тим бебама – подсјетио је Борковић.

Он је нагласио да су у јуну 1992. године, у вријеме када се дешавала драма са бебама које су остале без кисеоника, глас да се дјеци у тадашњој Аутономној регији Крајина помогне дизали тадашњи патријарх српски Павле, књижевник и некадашњи предсједник СР Југославије Добрица Ћосић и глумице Мира Бањац и Светлана Цеца Бојковић.

Борковић сматра да је због тога и низа других разлога значајно да се обје књиге данас први пут намјенски представе у Београду, не рачунајући Међународни сајам књига, гдје је књига „Шта су скривиле“ промовисана 2019, а монографија „Дјеца жртве рата“ ове године.

Промоцији књига о страдању дјеце током рата у Српској у Културном центру „Влада Дивљан“ присуствовали су и представници Удружења „12 звездица за 12 беба“, које сваке године организује поклонички марш на планини Требава као знак сјећања на страдање новорођенчади у бањалучком породилишту 1992. године.

РТРС

Share With: