Учестале респираторне инфекције код дјеце

Високе вањске температуре за ово доба године погодују развоју инфекција, најчешће горњих дисајних путева, а боравак у затвореним просторима, посебно вртићима и школама, поспјешује њихово ширење.

У Градишци су у посљедње вријеме изражене респираторне инфекције посебно код дјеце предшколског и школског узраста, каже педијатар и начелник Консултативно специјалистичке службе Дома здравља Градишка др Анка Грабовић Стојнић.

„Нема тежих клиничких слика, али има инфекција горњег респираторног тракта, цурење носа, упаљеног грла, ушију, онда бронхитиса“ додала је Грабовић Стојнић.

Препорука љекара је да родитељи прате ситуацију и да у складу са симптомима потраже љекарску помоћ, али да свакако уз њихове консулатције и савјете дјеце могу бити и на кућном лијечењу.

“Ако имају температуру број један је парацетамол.Треба их добро хранити, хидрирати, у случају стомачних тегоба одговарајућа дијета, купи се пробиотик” додала је др Анка Грабовић Стојнић.

Осим респираторних инфекција које су уобичајене за ово доба године, има и дјеце која су позитивна на корона вируса, истиче начелник Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Градишка др Слађана Тепавац.

“Ми смо имали састанак са директорима основних и средњих школа на којем смо констатовали да је епидемиолошка ситуација задовољавајућа. Одређени број ученика је позитиван и наставника” рекла је др Слађана Тепавац.

У Хигијенско епидемиолошкој служби Дома здравља Градишка речено је да тренутно има 148 активно позитвних лица на корона вирус и да је број прегледа у респираторној амбуланти смањен.

Н.Миљковић

Share With: