Ученици основне школе у Дубравама обиљежили Међународни дан толеранције

Поводом Међународног дана толеранције 16. новембра у Основној школи „Свети Сава„ Дубраве данас је одржана презентација традиционалне хране.

Директорица школе Рајна Солдат истакла је да дужи низ година обиљежавају Дан толеранције али да сваке године имају другачију тему, а да су носиоци манифестације ученици нижих разреда и њихови родитељи у сарадњи са наставницима.

“Мјесна заједница Дубраве је мултиетничка мјесна заједница у којој живе Срби, Бошњаци, Хрвати и Роми. Ми у школи сматрамо да је важно да дјеца упознају културу, језик, историју и обичаје свих народа и да ће само тако пoучени моћи бити толерантни једни према другима”, рекла је Рајна Солдат и додала да је презентација традиционалне хране попраћена изложбом која говори о нацијама.

Учитељица Минела Чатак рекла је да је ове године идеја била да се толеранција прикаже на мало другачији начин, кроз традиционалну кухињу. „Приказом различитости указујемо на то колико смо различити али и слични, а исто тако колико је важно прихватити различитости и бити толерантни и прихватити оно што је другачије од нашег“, реклa је Чатакова.

 О толеранцији се не учи се само у школи, важно је о томе говорити и у кругу породице, сматра то Самира Медић која каже да су се родитељи радо укључили у обиљежавање Дана толеранције.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNЕSCО) установила је Међународни дан толеранције 1995. године. То је дан који све на свjету подсјећа на поштовање и уважавање другачијих од нас.

Г. Влаинић

Share With: