„Ускршња вјера даје наду у бољи и срећнији живот свих људи“ Сњежана је волонтерка „Каритаса“ из Градишке, а хуманост је њена животна водиља

Ускршње поруке да живот побјеђује над смрћу а свјетло над тамом и да себичност треба оставити иза себе а хуманост промовисати свуда и на сваком кораку, Сњежана Хрвачевић, волонтерка „Каритаса“ при жупи Светог Рока придржава се током цијеле године.

Хуманост је њена животна водиља а дјела о томе најбоље свједоче и потврђују. Дугачак је списак а богата евиденција њених активности које проводи у свим крајевима, селима и градовима, у удаљеним мјестима, међу заборављеним људима.

– Посјећујем и помажем усамљене, заједнице старих, болесних, домове за дјецу са сметњама у развоју, напуштене, болесне, остављене и заборављене, људе без наде и самопоуздања, без вјере да неко за њих може учинити добро. Такође, помоћ „Каритаса“ је од велике користи и многим јавним установама, нарочито болницама – испричала је Сњежана за Српскаинфо, наглашавајући преданост организације коју представља и католичких хуманитарних мисионара из више европских земаља, нарочито Њемачке, са којима дуго и успјешно сарађује.

Она је допремила, поред осталог, хиљаде комада медицинскиха артикала болницама у Бањалуци, Градишки, Добоју, Котор Вароши, Приједору, Дервенти… У вријеме пандемије корона, обезбиједила је велику количину хигијенских потрепштина болници у Орашју, Државној граничној служби БиХ, жупама Котор Варош и Дрвар, Удружењу „Родна груда“ у Добоју, Дому здравља у Ускопљу, Црвеном крсту у Градишки, многим појединцима…

 

– Ускрс ми је донио посвјетљење, снажну и охрабрујућу поруку да се доброта увијек враћа вишеструко, да је смисао у људском давању, помагању, разумијевању и подршци другоме у невољи. У овом вријеме, нажалост, много људи пати а исто тако их много љубоморно чува свој иметак, не марећи за потребе и тјескобу својих комшија или најближих сродника – казала нам је Сњежана, Градишчанка поријеклом из Фојнице која се овдје настанила са породицом прије више од двадесет година.

Претходно су живјели у Високом код Сарајева. У Градишки је препознала топлину међу својим суграђанима и одлучила да овдје живи и дјелује.

– Овдје су ме прихватили, схватили моју жељу и поруку. Ту сам са покојним супругом и са двојицом синова, чинила много на привредном плану, бавили смо се грађевинским предузетништвом, борили за своје предузеће, за своју породицом, раднике које смо запошљавали али и за овај град добрих и племенитих људи. Ту сам, се упознала и са својом жупом Светог Рока, гдје су ми указали повјерење и пружили прилику да покажем своју приврженост католичкој цркви, искажем доброту и католички дух – објашнајва Сњежана суштину, смисао свог дјеловања и околности у овој средини.

– Наша црква је овдје увијек остајала и опстајала а ја сам се трудила да њој, како и она мени, помогнем. Ми смо овдје, у Градишки, као мало стадо увијек остајали желећи својим примјером показати другима да нас вјера држи и да, с том вјером и надом у боље, можемо учинити многа добра дјела.

– Мој труд је велики а преданост овој хуманој мисији бескрајна. То је моја животна улога која ми је, великодушно повјерена у „Каритасу“ при жупи Светог Рока у Градишки. Овај Ускрс славимо у тешком времену, свјетских кризних ситуација, многих жаришта која пријете човјечанству али у тој ватри, ми морамо пронаћи искру разума која ће све нас усмјерити у најбољем правцу – увјерена је наша саговорница, прижељкујући да из свега човјечанство изађе мудрије и одлучније у чувању и његовању истинских вриједности. Сњежана сматра да се она налази на том путу и то је чини бескрајно срећном, посебно у вријеме празника и светковина као што је Ускрс.

– Молим се да до сваког човјека допре ускршња порука, да он осјети да није усамљен нити заборављен, да људи буду једни другима од помоћи, да граде пријатељства, да се помажу а не сукобљавају и руше мостове наде у бољи и сретнији живот – закључила је Сњежана Хрвачевић своју ускршњу поруку предочавајући нам такође многе поруке које добија током године од особа којима је помогла. То је у потпуности, каже, испуњава и чини срећнома њеној акцији трагања за потпуним животним смислом. То је, закључује, њено предсказање и провиђење.

 

Српскаинфо /М. Пилиповић/

Share With: