Ускоро јавни позив за енергетску санацију фасада

На подручју Градишке све је више старих зграда са обновљеним фасадама. Осим што је град љепши станарима су побољшани услови становања.

Начелник Ођељења за стамбене и комуналне послове Градске управе Градишка Ведран Кнежевића рекао је да су при крају радови на згради у Видовданској улици код храста која је једина испунила услове прошлогодишњег јавног позива за суфинансирање радова на енергетској санацији фасада.

Вриједност радова на овој згради износи 98.000КМ, Град је учествовао са 50.000КМ док је остатак уложила Заједница етажних власника.

Кнежевић је истакао да ће Градска управа града Градишка током сљедеће седмице расписати овогодишњи јавни позив.

“Циљ Јавног позива је пружање помоћи грађанима у остваривању њихове законом предвиђене обавезе за финансирање инвестиционог одржавања зграда, остварује се и уштеда у потрошњи енергије стамбених зграда, смањивање укупне емисије ЦО2 и добијамо уређенији и модернији изглед града”, рекао је Кнежевић.

Станари зграде “четрнаестица” дуже вријеме страхују од дијелова фасаде који отпадају и угрожавају животе пролазника. Са својим проблемом обратили су се Градској управи која је урадила пројекат санације.

“Пројекат осим фасаде укључује и реновирање крова, а инвестиција је велика. Ми чекамо да се појаве јавни позиви од стране међународних институција и ми смо спремни да кандидујемо овај пројекат”, рекао је Кнежевић.

Да се питање санације фасада може ријешити из других фондова доказује реконструкција стамбене зграде у Горњим Подграцима чија је обнова, на молбу Савјета мјесне заједнице, финансирана из кабинета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Г.Влаинић

Share With: