Ускоро промоција стрипа „Јасеновац тамна страна мрака“ (ВИДЕО)

До краја јула публици у Градишци ће бити представљен стрип “Јасеновац тамна страна мрака” аутора Слободана Борјановића који се прошле седмице појавио пред читаоцима.

Овим стрипом Борјановић је желио показати да од највеће таме и мрака постоји још већа тмина, а то је Јасеновац.

„У мом стрипу прича о Јасеновцу нас води од оснивања концентрационог логора, преко Козарачке офанзиве па до пробоја логора. Главни лик приче је историјска личност, Миле Ристић из Миљевића“, рекао је Борјановић и додао да је кроз црно-бијеле цртеже и историјске чињенице желио оживјети сјећање на голготу нашег народа не ублажавајући стравичне злочине које су починиле усташе, а нарочито управитељи концентрационог логора Јасеновац истичући злогласног Макса Лубурића.

„Историју не смијемо заборавити, а млађим генерацијама историју је најбоље приближити кроз њима сродне медије као што су филм и стрип“, рекао је Борјановић и додао да је на тему Јасеновца прије годину дана премијерно приказан филм “Дара из Јасеноваца” Гаге Антонијевића, а недавно је  почело снимање филма “Дјеца Козаре” Лордана Зафрановића.

Слободан Борјановић први је аутор стрипа у Републици Српској. „Историја Срба“ је његов први стрип који је 1996. године штампан у 5000 примјерака. „Бој на Косову“ је штампан 1997. а 2003. „Библија у стрипу“. Борјановић је и аутор стрип серијала „Тајна велике баре“.

Г. Влаинић- Д. Јанковић

Share With: