Усвојен Програм неинвазивног пренаталног тестирања

Право на пренатални тест у Републици Српској, имаће жене старије од 35 година и труднице које до тренутка порода имају до 35 година, али уз препоруку генетског савјетовалишта, саопштено је из Фонда здравственог осигурања. Како се наводи изузетно право на финансирање пренаталних тестова имаће и труднице које из здравствених разлога не могу да ураде амниоцентезу. Након усвајања Програма потребно је да Влада донесе одлуку о начину финансирања овог права, након чега ће почети и његова примјена.

Неинвазивно пренатално тестирање подразумијева узимање венске крви труднице од десете недјеље трудноће.

Специјалиста гинекологије и акушерства доктор Дејан Пејић, каже да је ријеч о скрининг тесту са којим ћемо моћи са високом сензибилношћу да укажемо да постоји одређена проблематика по питању самих хромозома. „Тај налаз уколико смо дошли до потенцијалног Дауновог синдрома  мора да се потврди инвазивном дијагностиком  да би се прекинула трудноћа уколико то жели пацијент“ рекао је доктор Пејић.

Он је рекао да је тестирање важно, јер у нашој популацији Даунов синдром је веома учестал „У Породилишту Болнице Градишке које има око 700 порођаја једна трудноћа је погођена овим синдромом“,истакао је доктор Пејић.

Н.М.

Share With: