Усвојен извјештај о полугодишњем извршењу градског буџета, суфицит милион КМ

Одборници Скупштине града Градишка усвојили су данас Извјештај о извршењу градског буџета за првих шест мјесеци ове године, те Одлуку о краткорочном кредитном задужењу.

Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да су у првој половини годинe остверени приходи нешто виши од 17, а расходи 16 милиона КМ, односно да је буџетски суфицит око милион КМ.

Она је појаснила да је суфицит остварен захваљујући већем приливу од индиректних прихода, али и због појачане привредене активности на подручју Градишке.

Образлажући разлоге да кредитно задужење у износу од 1,2 милиона КМ, које је од стране опозиције оцијењено као непотребно, Илићева је истакла да доношење ове одлуке не значи да ће доћи до задужења.

„Одлука ће бити на снази годину дана, а да ли ће, или неће бити реализована зависиће од потреба. Видимо да постоји глобална енергетска криза и морамо бити одговорни и опрезни, да уколико буде потребно имамо могућност да релизујемо одлуку о кредитном задужењу“, рекла је Илићева, додајући да се нада да неће бити потребе за новим задужењем.

Одборник СДС-а у Скупштини града Градишка Зоран Латиновић сматра да локлана власт у ситуацији када су буџетски приливи повећани беспотребно посеже за новим задужењем са доста неповољним каматама и кредитним условима.

„Морам изразити незадовољство што се не врши боље планирање буџета и његове расходовне стране, него се посеже за оваквим одлукама“, додао је Латиновић.

Градски парламент донио је и одлуке о измјени Програма кориштења пољопривредног земљишта и расписивању Јавног позива додјелу у закуп више од 4.000 хектара земљишта на подручју Градишке.

Одборник СНСД-а Ново Милановић рекао је да се као пољопривредник већ неколико година залаже да ова одлука буде донесена, али да то није било могуће раније урадити јер је већина предметног пољопривредног земљишта била под концесијом.

„Сада имамо прилику да сви пољопривредници који задовоље услове конкурса добију довољне површине земљишта за њихову производњу, да могу хранити своју стоку и остварити подстицаје“, додао је Милановић.

Одборник ПДП-а Бранислав Мракић истакао је да опозиција подржава ову одлуку, али да лично сматра да се може десити да то земљиште у закуп добију само „привилеговани пољопривредници“, а да неки који су раније имали концесију покрену спор сматрајући да имају право да продуже уговор.

Скупштина града Градишка, на 17. редовној сједници, донијела је и неколико аката из области имовинско-правних односа.

М.Малешевић

Share With: