Усвојена четири планска документа

У наставку тридесетдруге редовне сједнице Скупштине града Градишка одборници су данас усвојили одлуке о доношењу Регулационих планова „Стадион“, „Кеј“, „Нова Топола-исток“ и „Нова Топола-запад“.

Начелник Одјељења за просторно уређење и грађење града Градишка Саша Суботић рекао је да су усвојена четири врло важна планска документа, два која обухватају урбано подручје града, док су друга два везана за насељено мјесто Нова Топола.

„Регулационим планом „Стадион“ обухваћен је простор парка иза аутобуске станице, фудбалског стадиона, спортске дворане, помоћних терена уз фудбалски стадион, те простор „бањалучке петље““, рекао је Суботић и нагласио да је посебан значај поменутог регулационог плана то што се тим планом на простору данашње „бањалучке петље“ предвиђа модерна кружна раскрсница која ће олакшати функционисање саобраћаја на том подручју.

Он је навео да је Регулационим планом „Кеј“ обухваћен простор уз ријеку Саву, да је то атрактивно градско подручје у смислу пјешачке и бициклистичке комуникације, али и будуће градње јер представља огледало града при уласку у Градишку из правца Хрватске.

„Регулационим планом „Кеј“ предвиђена је могућност изградње низа стамбених и стамбено-пословних објеката на потезу данашње улице Војводе Степе Степановића односно кеја“, појаснио је Суботић.

Он је нагласио да је Регулационим плановима „Нова Топола-исток“ и „Нова Топола-запад“ задржан карактер постојећег насеља Нове Тополе као индивидуалног стамбеног насеља са двориштима и помоћним објектима, уз главне саобраћајнице, а предвиђене су могућности изградње стамбено-пословних и пословних објеката, изградње бициклистичких стаза уз главне путне правце и могућност изградње кружне раскрнице у центру Нове Тополе.

„Граница између ова два регулациона плана је цеста Градишка-Бањалука тако да се та кружна раскрница налази у оба плана и представља модернизацију постојеће раскрнице“, навео је Суботић.

Он је додао да је израда пројектне документације за будуће кружне раскрнице у току и да се током љета очекује радови.

„Када је ријеч о осталим одредбама плана тамо гдје су приватне парцеле уређења земљишта по Регулационом плану проводе власници парцела, а гдје су у питању јавни инфраструктурни пројекти проводи Градска управа“, закључио је Суботић.

Суботић је истакао да регулациони планови ступају на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику, а њихова примјена почиње када буду важећи.

Share With: