Уручени кључеви корисницима зграде социјaлног становања у Новој Тополи

Градоначелник Градишке Зоран Аџић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за миграције и расељена лица Давор Чордаш и министар за људска права и избјегла и расељена лица у Савјету министара Милош Лучић уручили су данас кључеве корисницима новоизграђене зграде социјалног становања у Новој Тополи код Градишке.

Изградња зграде са 32 стамбене јединице коштала је више од 1,8 милиона КМ, а изграђена је у оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених ријешења „ЦЕБ 2“.

Аџић је навео да је из градског буџета за изградњу ове зграде издвојено 760.000 КМ, те да се Градишка овим приближава циљу да распусти све колективне центре и обезбједи кров над главом избјеглим и расељеним лицима, који до сада то нису били у могућности.

Он је истакао да ће се Градска управа потрудити да у сарадњи са институцијама виших новоа власти обезбједи да се на овом простору изгради још једна зграда социјалног становања.

Он је подсјетио да су у Градишци раније играђене још двије овакве зграде, са по 32 стана, да су изграђана и 52 индивидуална стамбена објеката, а да се још 22 куће  завршавају.

Чордаш је рекао да је Градишка током рата примала велики број избјеглих и расељених и показала осјећај према тим људима и након рата.

„И данас када треба дати простор и инфраструктуру за изградњу стамбених јединца Градишка је спремна да помогне тим људима који желе да остану да живе не овом простору. Овај крај је питом и нуди и посао, тако да ти људи имају нову шансу за живот, без обзира што је увијек најљепше тамо гдје си рођен“, нагласио је Чордаш.

 

Лучић је истакао да је изградња зграде у Новој Тополи плод добре сарадње свих нивоа власти, те навео да се овај пројекат финансира из кредитних средстава Европске развојне банке.

Он је додао да је носилац пројакта Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара, да га реализује Републички секретаријат, а кредит враћа Влада Републике Српске.

„Надам се да ћемо наставити са реализациом оваквих пројекта, како би сва избјегла и расељена лица добила свој кров над главом“, наглсио је Лучић.

М.Малешевић

Share With: