Уредба не уводи обавезу плаћања посебног доприноса за солидарност

Министарство финансија Републике Српске огласило се данас поводом медијских навода о начину финансирања рада Фонда солидарности за обнову Републике Српске.

Саопштење преносимо у цијелости:

Са циљем истинитог информисања, а поводом објава у појединим медијима у вези са начином пуњења Фонда солидарности за обнову Републике Српске, обавјештавамо јавност да:

Уредба са законском снагом о Фонду солидарности за обнову Републике Српске у члану 7. Став (2) јасно прописује да се средства за финансирање рада Фонда солидарности из става (1) овог члана, међу којима је и посебан допринос за солидарност, обезбјеђују у складу са посебним прописима. Према томе, сама Уредба са законском снагом о ФСОРС не уводи обавезу плаћања посебног доприноса за солидарност од стране правних и физичких лица, већ наводи посебан допринос као једну од могућности извора финансирања рада Фонда.

Обавеза плаћања посебног доприноса за солидарност може постојати само и искључиво по основу закона, као што је и био случај са плаћањем доприноса за солидарност у 2014. и 2015. години прописаних Законом о посебном доприносу за солидарности („Службени гласник Републике Српске“ бр. 52/14 И 42/15) који је престао са важењем 31.12.2015. године. Циљ је управо био санирање посљедица поплава у Републици Српској у мају мјесецу 2014. године.

Дакле, постоји могућност финансирања рада Фонда и кроз плаћање посебног доприноса, али Влада Републике Српске тренутно не намјерава  прописивати такву обавезу.

Share With: