Умјетник са холандским пасошем и СРПСКОМ ДУШОМ: Фотограф Ђермен Чикић, објективом истражује родно село свога оца у Поткозарју

Да би упознао село у којем је рођен и поткозарски крајолик гдје је одрастао његов отац Павле Чикић, који је преминуо прије четири године, млади умјетник из Холандије и студент Академије умјетности у Хагу Ђермен Чикић, одлучио је да овдје сними сет фотографија о људима, а објективом истражи своју очевину и дједовину.
Уживам у стварању фотографија које су пуне искрених тренутака и које обухватају свакодневницу, те се трудим да радим, како главом тако и срцем – казао нам је Ђермен, радостан што ће прича о њему и његовом интересовању досегнути до читалаца Српскаинфо и наставио:
– Након губитка оца, почетком 2019. године, схватио сам да има много тога у вези са мојим насљеђем које сам желио да детаљније истражим и разумијем – описује овај умјетник раскошног талента, рођен у децембру 1992. године, у селу Хуизен близу Амстердама.
Већ неколико мјесеци борави у Грбавцима, селу у којем је рођен, провео младост и сахрањен његов отац.
Мој тата Павле рођен је у малом селу Грбавци, у Босни и Херцеговини 1963. године. Како бих истражио себе, почео сам да трагам за његовим коријенима. На своје фотографије преносим оно што доживљавам истражујући родно мјесто свог оца, град Градишку у који је ишао у школу, комшилук, у којем је одрастао, провео дјетињство, те се непрестано питам, како би мој живот изгледао да сам рођен овдје умјесто у Холандији – често се пита, сам нудећи одговор на ово, наизглед једноставно, али веома комплексно питање и наставља:
– Иако ова земља има страшну и компликовану историју, видим много љепоте око себе. Оно што могу да осјетим јесте топлина људи, који су увијек отворени за разговор и заинтересовани за мене и мој рад, осјећам овде богату културу. Пејзажи су очаравајући. Природа је овдје таква да гдје год да одеш, можеш пронаћи свој мир и предахнути. Чини ми се да људи овдје много више цијене мале ствари и да је темпо живота много опуштенији – закључио је Чикић.
Он је са мајком Ан Маргиет Вос, дошао у Грбавце, да овдје осјети дах прољећа и љепоту очевог завичаја.
– Оно што посебно волим код овог села, гдје је рођен мој отац, су односи међу људима који се међусобно познају. Кад год говорим о свом оцу, људи га се на неки начин сјете или повежу са неким, као да су га познавали. Зато немам осјећај да сам само у посјети Грбавцима, Градишки или цијелом крају, већ и свом оцу, који је сахрањен овдје, у Грбавцима – емотивно али снажном поруком, објашњава Чикић разлог свог доласка и боравка у очевом селу, гдје су воћке увелико процвјетале, а прољеће показало сву раскош.
– Кроз свој објектив покушавам да све наведено покажем, забиљежим, фотографишући различите генерације у одређеним околностима у Грбавцима али и у сусједним селима. Од људи који пију пиво у свом дворишту до клинаца који играју фудбал напољу или пак ватрогасаца, који су ми једном помогли на Мраковици, прије годину и по. Радујем се што ћу упознати још доста људи док истражујем ове предјеле – описује Ђермен Чикић за Српскаинфо смисао и подручје свога интересовања.
Овдје има још много жеља и планова које је поделио са нама, током сасвим случајног сусрета.
– Својим радом настојим да створим најпозитивнију слику ове земље и да покажем све љепоте са којима се и сам сусрећем. И ако нисам рођен овдје, осјећам се веома добродошлим, односно као код куће. Мој циљ је припрема самосталне изложбе у Холандији и у Босни и Херцеговини, на примјер у Амстердаму и у Градишки или, да идемо још даље, у селу гдје сам ја рођен, а то је Хуизен и у Грбавцима, гдје је рођен мој отац. Желим све то, моје фотографије и биљешке објавити у посебној публикацији – открива нам Чикић своје жеље, планове, који су сасвим достижни, а по свему посебни.
То је, вели, његов завјет оцу Павлу, јединствен споменик којег гради у фокусу свога фотографског апарата, овдје у Грбавцима и околини.
Критичари о Чикићевим фотографијама
Структура фотографа Ђермена Чикића, фокусира се на теме послијератних заједница, миграција, расељавања те на дом.
Одредницу његових фотографија углавном чине људи у свом окружењу јер је ауторова жеља да прикаже и одгонетне шта им се крије иза очију, гдје су били, чему се у будућности надају.
Његов рад се темељи на документарној фотографији, док учи традиционалну технику принтања. Ради са директним и искреним приступом, стваралаштво му је тачно на раскрсници између естетске креативности и бескомпромисне стварности. Фотографисањем људи и мијеста, са којима се сусреће, осетљивим оком овај аутор преноси живост и интензитет на своја дјела.
Његове слике су резултат интуиције и стрпљења. Ђерменови пројекти фокусирани су на људе са маргина, на мјеста која друштво често занемарује. Понекад воли да урони у њихово окружење, како би добио дубину коју би касније пренео на свој рад.
Својим фотографијама настоји да створи свијест о сложеним темама широм свијета – суштина је оцјена и мишљења Чикићевих професора сликарства и фотографије у Холандији.
Српскаинфо / М. Пилиповић
Share With: