Умјесто метрица, палете са цијепаним дрветом: Шумско газдинство „Градишка“ припрема нови вид испоруке огрева (ФОТО)

Шумско газдинство „Градишка“ спремно је да, од ове сезоне огревно дрво испоручује цијепано, у палетама или ринфузи.

Према наводима Славка Шпањића, директора овог предузећа, градишки шумари имају капацитет да то обезбиједе ангажовањем других предузећа, поступком набавке услуга али и на друге начине.

Крајњи циљ је рационалније кориштење огревног дрвета и значајан допринос екологији. Такође, овај вид испоруке дрвета иде у прилог и купцима.

– Цијене цијепаног огревног дрвета на палетама или у ринфузи биле би незнатно скупље од такозваних метрица, за трошкове цијепања и резања. Овај посао купци сада самостално организују, камиони истресају дрво на улицама, зеленим површинама, плочницима, тротоарима… Те гомиле данима су на недозвољеним мјестима, што увелико нарушава изглед животне средине – сматра Шпањић.

Он наглашава да је, за домаћинства, евидентан проблем обезбјеђења радника, цјепача, особа за резање у складиштење дрвета након испоруке метрица. У овом случају, то би било избјегнуто а цијена урачуната у комплетну понуду.

Шумско газдинство Градишка је, са овом могућношћу, упознало Удружење пензионера, Удружење породица погинулих и заробљених бораца, Борачку организацију и друге купце који имају значајан попуст приликом организоване набавке огревног дрвета.

Иначе, цијепани палетирани огрев, као сортимент, постоји у Цјеновнику Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“.

– Наша тежња је да метрице, као сортимент смањимо у производњи, због тешкоћа у експлоатацији и транспорту. Иначе, цијена дрвета за ову сезону, у нашем предузећу још није формирана. То зависи од скорашњег договора Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“ и републичког Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства – појаснио је Шпањић.

Он каже, да ће, приликом формирања цијена палетираног огревног дрвета пружити и могућност поврата палета, као амбалаже, што ће, у коначној рачуници умањити цијену.

Већина саговорника Српскаинфо, током својеврсне анкете коју смо провели у Градишки, подржава приједлог Шумског газдинства и сматра да је испорука цијепаног огревног дрвета прихватљива и повољна за све.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: