Умјесто књижица основци у Српској добијају увјерења (ФОТО)

Умјесто ђачких књижица, основцима у Републици Српској ће на крају првог полугодишта бити подијељења увјерења о успјеху. Ове измјене предвиђене су новим Законом о основном образовању, који је на снагу ступио овог септембра.

У градишким основним школама истичу да ће након што одјељенске старјешине унесу све потребе податке  о успјеху ученика,  увјерење моћи, слати путем мејла или штампати у складу са потребама школе.

Предсједник Актива директора основних школа Градишка Александра Међедовић Кодић, каже да је став свих школа јесте да ће се увјерења давати ученицима на крају првог полугодишта. Додала је да је ученицима мало необично, међутим они ће добити увјерење у писаној форми. Међодовић Кодић истиче да је овај начин сигурно олакшао посао просвјетним радницима који су преоптерећени администрацијом.

Издавање увјерења на крају првог полугодишта у средњим школама већ се одавно примјењује. У Техничкој школи Градишка кажу да од 2019. године имају електронски дневник у склопу којег се налази извјештај о успјеху ученика на крају првог полугодишта.

 

Помоћник директора Техничке школе Градишка, Ирена Шљивар рекла је да већ дуги низ година имају праксу да писмено обавјесте родитеље о успјеху ученика.

Ипак, ово не значи потпуни крај за ђачке књижице у основним школама, новим законом, прописано је да се оне издају на крају другог полугодишта, за ученике од 1. до 5. разреда. Као и претходних година, ученици од 6. до 9. разреда на крају школске године добијају свједочанство о завршеном разреду, исто као и ђаци умјетничких школа.

Н.Миљковић

Share With: