Уз електронски рецепт брже до лијека

Пацијенти градишког Дома здравља уназад мјесец дана добијају електронске рецепте за лијекове од породичних љекара. Примјена оваквог начина рада у Републици Српској почела је од првог априла, а представља наставак спровођења пројекта Интегрисаног здравственог информационог система.

Да би подигли лијекове пацијенти треба да позову породичног љекара који рецепте просљеђују апотеци у електронској форми. Након тога, пацијенти могу бирати апотеку у коју ће отићи по лијекове. Изузетак су пацијенти који плаћају партиципацију. Они прије одласка у апотеку морају платити партиципацију, рекли су у Јавној здравственој установи “Апотека” Градишка.

Магистар фармације Душка Срдић каже да је приликом доласка у апотеку битно да пацијент има електронску здравствену књижицу, стару књижицу или неки документ са матичним бројем.

Директор Дома здравља Градишка Синиша Аџић истиче да је увођење електронских рецепата дио пројекта Интегрисаног здравственог информационог система, односно ИЗИСА који се уводи у здравствене установе Српске, те да је задовољан како све то функционише у пракси.

Након што породични љекари пошаљу рецепте у електронској форми апотекама, пацијенти их могу искористити током наредних 15-так дана. Циљ електронских рецепата јесте да се поједностави рад здравственог система и олакша пацијентима доступност терапија.

Н. Миљковић

Share With: