Узоран гест становника Милошевог Брда код Градишке: Уредили гробље жртава фашизма у Другом свјетском рату

Становници поткозарског села Милошево Брдо, организовали су радну акцију на уређењу спомен-гробља, гдје су сахрањене жртве фашизма током Другог свјетског рата.


Ради се о 111 становника овог и сусједних села које су стријељале усташе. Догодило се то 27. новембра 1941. године, у потоку Писарић. Два дана раније они су опкољени и заробљени, приликом сахране мјештанина Јована Суботића.

Неколико мјештана преживјело је стријељање, свједочећи годинама након рата о овом злочину. Међу њима су Глиго Љепојевић, Васо Зрнић, Марко Кевић, Драгутин Гончин и Гојко Јаћимовић. Акцију уређења спомен-гробља организовао је СУБНОР, а иницијатор је мјештанин Жељко Лакобрија.
Очистили смо гробље, поправили пут, санирали неколико оронулих гробница и споменика, поправили ограду, замијенили дотрајале стубове… Гробље је годинама било запуштено. Надам се да ће од сада, оно бити много приступачније. Обавеза свих нас, заједно са локалном заједницом је да чувамо и одржавамо споменике. То је наша историја и свједочанство великог страдања – казао је Лакобрија за Српскаинфо.

Трешње

Поред споменика у Милошевом Брду, као ријетко када, овог прољећа процвјетале су трешње. Мјештанин кажу да је ово, њихово омиљено воће, мирисним и бујним цвијетом још више украсило сеоски спомен-комплекс.

Share With: