Традиција и народна вјеровања у Градишки: Васкршњи вјенчићи од маслачка породична радост (ФОТО)

Становници Градишке, послије васкршњег доручка, туцања јајима и других обичаја на овај велики празник, лијепо вријеме користе за излазак у природу.

Све је процвјетало, воћке, цвијеће, траве… Дјеца, заједно са родитељима, у парку или поред Саве, праве вјенчиће од маслачка. Томе се сви радују.

Ранко Бабић из Градишке каже да се то, заједно са двојицом синова такође веселе супруга и он.

– Сви, цијела наша породица данас ужива у природи. Плетемо вјенчиће од маслачка и томе се сви веселимо. У нашој породици је данас свечано, а на дјецу преносимо обичаје, учимо их да поштују традицију, да чувају свој идентитет. То су вриједности које су на нас пренијели родитељи, а сада је нашој обавези да томе учимо своју дјецу – казао нам је Ненад Бабић.

Иначе, маслачак је врло распростањена биљка у Поткозарју, богат поленом, а идеалан за букете и вјенчиће. Његова лијепа, жута, мека и мирисна главица права је деликатеса. Воле га пчеле, бумбари и дјеца.

Маслачак ујутро отвара латице према сунцу, а навече их затвара као да иде на спавање. Многе ово цвијеће подсјећа на дјетињство, на успомене, сретне дане када су дували лоптице маслачка с надом да ће то испунити, у тренутку замишљену жељу.

Маслачак се сматра симболом превазилажења свих потешкоћа, са посебном снагом и поносом. Симбол је успјешне борбе са животним изазовима.

Симоболизам се заснива на чињеници да маслачак успијева преживјети без обзира на вањске услове у којима се налази.

Маслачак је такође симбол емоционалне интелигенције, испуњење запретене жеље, маштарија. Ово је цвијет који, на неки начин, пружа могућност сањарења, вјере у снове.

Share With: