„То је за мене био прозор у свијет“ Калабухов у Градишци открио своју велику љубав (ФОТО)

Радио је за мене посебна медијска прича, то је важна улога у моме животу. Да није било радија, ко зна како бих се ја формирао, као личност, какав би био мој свјетоназор, стил…која бих интересовања имао, казао је у Градишци за Српскаинфо Игор Калабухов, амбасадор Руске федерације у БиХ.

Када сам слушао радио, сазнавао сам историју других држава, упознавао народе, учио друге језике. Енглески језик слушао сам преко радија, рекао нам је Калбухов, говорећи о родном Доњецку, гдје је, у младости, поред осталих станица често слушао Радио Београд.

– За мене је радио био прозор у свијет, још у вријеме Совјетског Савеза. До дан данас преферирам слушање радија. Боље ми је, угодније, комотније се осјећам да слушам радио него да гледам ТВ. Уважавам научнике који сматрају да сваки човјек 80 одсто информација добија посредством чула вида, али ја добијам 120 одсто информација помоћу чула слуша, ушима… – повјерио нам се амбасадор Калбухов, након гостовања у програму Радио Градишке. Посебно га је импресионирала стара радијска техника која сада има изложбену улогу.

– Познајем и радијске технологије, старе апарате и принципе рада… Овдје сам видио њемачку радио-технику марке „Штудер“ која је некада била веома заступљена и поуздана у радио станицама. Постојала је и мађарска технологија „БЕАГ“, кориштена највише у студијима радио станица. Волим ове уређаје, то је аналогна техника а и ја сам, по том питању, аналогни човјек – објашњавао је руски дипломата својим домаћинима, склоности ка радију и старим технологијама.

– Посједујем и чувам у кући више од десет грамофона, гомилу плоча, звучнике… Мени је то важно, то је живот у којем се комбинују реалност, прошлост и будућност човјечанства. Морамо се враћати у прошлост, не заборављати вриједне ствари јер то увијек има вриједност – сматра амбасадор Калабухов који је у „Културном центру“ Градишка отворио изложбу докумената из Другог свјетског рата који свједоче о борби против нацизма у Европи и свијету.

Изложба “Да се не заборави” је доказ руске и срспке солидарности, казао је, приказ идела борбе против фашизма и праведности, мира и истине. Изузетно сам задовољан боравком у Градишки.

– Понекада, путујући преко границе, град се не може упознати. Сада, када сам ту, видио сам лијеп град, схватио енергију, препознао перспективе… Разговарали смо овдје о сарадњи на плану привреде, културе, уметности, науке, у свим доменима. Ја сам оптимиста да ће наши разговори допринијети тој сарадњи – закључио је Калабухов који је такође био гост локалне управе Градишка.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: