Технички неисправно 75 одсто контролисаних возила

У првој половини године у Републици Српској су на ванредни технички преглед упућена 943 возила, од којих је 707 или 75 одсто било технички неисправно, због чега су превентивни прегледи веома важни, речено је данас у Бањалуци на почетку превентивне кампање „Да ли возите технички исправно возило-провјерите“.

Помоћник министра за друмски саобраћај Републике Српске Драган Станимировић је рекао да Министарство саобраћаја и веза учествује у свим кампањама које за циљ имају повећање безбједности свих учесника у саобраћају.

„Технички преглед представља обавезан дио превентиве за безбједно одвијање саобраћаја, а ресорно министарство апелује на возаче да, с обзиром на то да је сезона годишњих одмора, у наредном периоду превентивно прегледају возила како би смањили евентуалне негативе посљедицу у саобраћају“, рекао је Станимировић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да су најчешће неисправности на возилима регистроване на уређајима за освјетљење и свјетлосној сигнализацији, дијелу који се тиче система за управљање, те на системима за кочење.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја у Управи полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Горан Амиџић рекао је да је прошле године у Српској регистровано 437.460 возила, што је за четири одсто више у односу на 2020. годину.

Он је нагласио да су у првих шест мјесеци ове године на ванредни технички преглед упућена 943 возила, од којих је 707 или 75 одсто било технички неисправно.

„Деведесет возача возила, односно око 9,5 одсто, одбило је да се одазове ванредном техничком прегледу и јасно је да су то учинили јер сумњају да су њихова возила технички неисправна“, рекао је Амиџић.

Према његовим ријечима, старост возила на путевима Српске је око 17,3 година, више од 45 одсто је старије од 20 година, док је око 90 одсто старије од 10 година.

Предраг Ликокур из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске рекао је да ће ове активности трајати до 22. јула.

„Данас на пункту у Бањалуци се контролише исправност амортизера, кочионо уље, свјетлосне и сигналне уређаје, гасне инсталације уколико их возило посједује, које пнеуматике возачи користе и препоручујемо им шта је најбоље да учине како би њихово возило било исправно за учешће у саобраћају“, рекао је Ликокур.

Кампања „Да ли возите технички исправно возило-провјерите“ се спроводи у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза, МУП-ом, ауто-мото друштвима и Агенцијом за безбједност саобраћаја.

С обзиром на то да је почела сезона годишњих одмора и да долази до повећања мобилности на путевима, АМС спроводи ову активност с циљем да се возачима помогне да припреме своје возило за дужа путовања и безбједније учествују у саобраћају.

Извор:СРНА

Share With: