Тенџерић: Најбитнија је љубав

Улога супруге свештеника је као и свака друга улога супруге која подразумијева бригу о породици, рекла је гостујући у емисији „Жене и могућности“ Радио Градишке, Милана Тенџерић, супруга пароха новоградишког Огњена Тенџерића из Епархије пакрачко-славонске.

„Дужности попадије су дужности као и сваке друге жене и супруге, једина је разлика у томе што свештеничка породица мора да води рачуна о понашању, одјевању, вјерском и културном сегменту живота и да буде примјер вјерницима“, навела је Тенџерићева и додала да не постоје писана правила већ су то норме које се подразумијевају.

Она је истакла да њој та улога није тешко пала с обзиром да је и прије удаје редовно одлазила у цркву, постила, а била је и члан Светосавске омладинске заједице у Градишци која се бавила хуманитарним активностима.

„Улога жене веома је важна у породици и друштву, па тако и у свештеничкој породици да васпитава дјецу у духу вјере и православља. Парохијска кућа је увијек отворена за вјернике, а ако нема свештеника ту је његова супруга, да прими и саслуша посјетиоце“, рекла је Тенџерићева.

Она је додала да заједно са свештеником припрема и организује црквене славе, обиљежавање празника,разне програме и друге активности.

Тенџерићева је навела да су супруговим рукоположењем прешли да живе у Хрватску и да владика Јован дозвољава, да у Епархији пакрачко-славонској супруге свештеника имају благослов и могу да раде.

„У нашој Епархији имамо попадије које у основним школама предају православну вјеронауку, ја тренуто не радим али планирам да се запослим и највише ме привлачи хуманитарни рад“, рекла је Тенџерићева и додала да треба да будемо у корак са временом, јер се и жене боље осјећају кад доприносе заједници.

Говорећи о животу у Новој Градишци она је истакла да су задовољни, лијепо прихваћени, иако су тамо национална мањина, али да им недостаје вјерника.

Она је истакла да је у заједничком животу, у браку, најбитија љубав, да свака породица има искушења, али је битно разумијевање и толеранција.

Слушаоцима Радио Градишке пожељела је срећне божићне празнике и Православну Нову годину са жељом да имају више толеранције, да уче дјецу традицији и кутури и чешће одлазе у цркву.

Share With: