Сјећање на жртве у логорима НДХ у Другом свјетском рату: Застрашујуће бројке говоре више од сваке ријечи (ФОТО)

Поводом обиљежавања годишњице пробоја јасеновачких логораша 22. априла 1945. године, на згради Завичајног музеја у Градишки постављен је велики плакат на којем доминира бројка од 5415.

Она означава број дјеце са подручја тадашње Босанске Градишке, већином српске, која су убијена у Јасеновцу и другим логорима смрти НДХ-а у периоду од 1941. до 1945. године.

То указује на огромне размјере зла које се овдје догодило током Другог свјетског рата и неповратно уништило многе породице, села, градове а Поткозарје и Козару завило у црнину.

– Бројка коју смо истакли на зграду говори више од сваке ријечи, она подсјећа, опомиње и упозорава. У априлу 1945. године, последња група логораша одлучила је да крене у слободу или у смрт. Мањина је успјела у томе, домогла се слободе и испричала шта се дешавало у жицом ограђеном логору у Јасеновцу, ликвидацијама дјеце и других логораша – казао је за Српскаинфо Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја Градишка.

У Горњим Подградцима, на Јокином брду, од старог оружја подигнут је споменик Рање птица, јединствен у свијету. Он свједочи о дјеци Козаре која се нису вратила из рата.

Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: