Сутра почиње републичка превентивна кампања „Безбједна вожња у зимским условима 2020“

Републичка превентивна кампања „Безбједна вожња у зимским условима 2020“ почиње сутра у 9 часова у кругу Ауто-мото друштва „Крајина“ у бањалучком насељу Лазарево, током које ће стручни тим Ауто-мото савеза Републике Српске беплатно контролисати исправност уређаја на моторним возилима и њихову припремљеност за вожњу у зимским условима.

Кампања ће трајати до 27. новембра у више градова и општина Српске, а активности у Градишци су планиране 20. новембра.

Циљ превентивне кампања је повећање укупног степена безбједности у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме возила за зимске услове вожње и начина вожње у зимским условима.

Под припремом возила за зимске услове вожње предвиђена је контрола:

вриједности расхладне течности,

квалитета кочионе течности,

дубине газећег слоја пнеуматика,

свјетлосно-сигналних уређаја,

уређаја за брисање вјетробрана и пераче вјетробранског стакла,

пуњења акумулатора,

плинске инсталације,

опреме и прибора коју треба да посједују возачи на основу правилника,

исправности амортизера.

Кампању организује Ауто-мото савез Републике Српске и ауто-мото друштва у сарадњи са компанијом „Оптима група“ и подршком Министарства саобраћаја и веза Српске, Министарства унутрашњих послова Српске, Агенције за безбједност саобраћаја Српске и локалних заједница.

Активност је превентивно-безбједоносног  карактера и не садржи репресивне мјере према возачима возила на којима се утврде неисправности појединих уређаја који су предмет контроле у току трајања акције. Контрола возила ће се обављати методом случајног одабира.

Share With: