Сутра почиње настава у основним и средњим школама на подручју Градишке

Поводом почетка нове школске године сутра, 01.септембра градоначелник Градишке Зоран Аџић посјетиће основне школе  „Младен Стојанoвић“ Врбашка у 10 часова и „Васа Чубриловић“ у 16 часова и том приликом првачићима уручити поклон пакете.

На подручју града Градишка у школску 2022/23. годину у први разред основних школа уписано је 355 ученика. Највећи број првачића, њих 99, уписано је у основну школу „Данило Борковић“.

Најмањи број ученика уписан је у основну школу „Вук Стефановић Караџић“ Турјак, њих 14.

Гостујући у програму Радио Градишке савјетник из градског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности,  Данијела Росић Малиновић рекла је да ће и ове године настава ће бити извођена у истом број централних и подручних школа као и прошле године те да не постоји могућност затварања школа или подручних одјељења због малог броја ученика или нефункционалности објеката.

У први разред средњих школа, на подручју Градишке у школску 2022/23. годину уписано је 359 ученика. У Техничку школу уписано је 176 ученика, Средњу стручну и техничку школу 120 а у Гимназију 63 ученика гије још увијк има слободних мјеста.

„Град Градишка и Министарство просвјете и културе Републике Српске прате потребе привредника, одржани су састанци са Привредним савјетом Града Градишка као и са Савјетом за образовање и запошљавање те сходно томе дате су препоруке и мишљења везана за упис нових занимања. Из тога је проистекло ново занимање техничар роботике, а од прошле године механичар грејне и расхладне технологије те дизајнер – модни техничар у ССиТ школи“ рекла је Росић Малиновић.

Када је у питању превоз, Градска управа Градишка на основу Правилника о субвенционирању превоза ученика основних и средњих школа, суфинансира превоз у износима од 50, 75 и 100% у зависности од ситуације самог домаћинства. Превоз ученика основних школа је у надлежности ресорног министарства осим за ученике са посебним потребама гдје Градска управа у цјелости сноси трошкови превоза ученика и родитеља.

У текућој академској години Градска управа стипендира 119 студената са износом стипендије од 120 КМ током 10 мјесеци. За ове намјене Буџетом је предвиђено 240.000,00 КМ.

Г.Влаинић

Share With: