Сутра конститутивна сједница 11. сазива НСРС

Конститутивна сједница новог, 11. сазива Народне скупштине Републике Српске биће одржана сутра, а предсједаваће јој најстарији народни посланик Наташа Радуловић.

Радуловићева ће сједницом, на којој ће заклетву положити нови посланици, те новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједавати уз помоћ генералног секретара Народне скупштине Небојше Згоњанина и најмлађих посланика из три политичке партије са највећим бројем мандата – Ање Љубојевић, Александра Трнинића и Небојше Дринића.

Радуловићева ће конститутивном сједницом, која почиње у 12.00 часова, у складу са скупштинским Пословником, предсједавати до избора новог предсједника Народне скупштине.

Из Народне скупштине је саопштено да су представници СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, СП-а, ДЕМОС-а, УС, Листе „За правду и ред“, ДНС-а, НПС-а, СПС-а и „Покрета за државу“ на састанку усвојили приједлог дневног реда прве /конститутивне/ сједнице Народне скупштине 11. сазива, који има 12 тачака.

На дневном реду су конституисање радног предсједништва, избор Комисије за избор и именовање и разматрање и усвајање извјештаја Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика, након чега је планирано полагање свечане заклетве народних посланика.

Пета тачка је избор предсједника Народне скупштине, након чега слиједи разматрање приједлога одлуке о броју потпредсједникā Народне скупштине, па избор потпредсједника Народне скупштине.

Осма тачка подразумијева именовање генералног секретара Скупштине и његовог замјеника, док је девета полагање свечане заклетве члана Предсједништва БиХ из Српске.

На дневном реду, као десета тачка, планирано је полагање свечане заклетве предсједника и потпредсједникā Српске, након чега слиједи покретање иницијативе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, па покретање иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Српске.

Представници парламентарних странака у Народној скупштини су на усвојили и приједлог одлуке према којем би Народна скупштина у 11. сазиву требало да има четири потпредсједника.

– Такође, усвојен је приједлог закључка о покретању иницијативе за избор делегата из Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и приједлог закључка о покретању иницијативе за избор делегата у Вијеће народа Српске. Утврђен је број мјеста у радним тијелима која припадају појединим посланичким клубовима, односно посланичким групама – наводи се у саопштењу Скупштине.

РТРС

Share With: