Студентска пракса – симбиоза академског и стручног развоја (ВИДЕО)

И ове академске године, Факултет политичких наука Универзитета у Бањалуци организовао је стручну праксу, коју су ментори, заједно са студентима, успјешно привели крају. На овај начин, поред академског, унапређује се стручни домен образовања студената и због тога је то једна од најзначајнијих промјена иновираног студијског програма, истичу у овој високошколској установи.

Факултет политичких наука Универезитета у Бањалуци, прије три године, иновирао је студијске програме, покушавајући одговорити задатку пред који је Универзитет стављен, а то је да се факултети увежу са тржиштем рада. „Испоставило се да постоје занимања у друштвеним и хуманистичким наукама која су потребна друштву, али  да би студенти били оспособљени да одговоре том задатку, наметнула се  потреба њиховог практичног оспособљавања“, казала је проф. др Ранка Перић Ромић, декан Факултета политичких наука, гостујући у Јутарњем програму РТВГ-а.

На сва четири студијска програма: политикологија, социологија, новинарство и комуникологија и социјални рад,  студентска пракса је уведена као наставни предмет, не изводи се на факултету, већ у различитим привредним предузећима, приватним и јавним субјектима, институцијама, установама и организацијама, и носи одређен број бодова. Почиње у трећој години, изводи се у четири семестра, у четири различита радна амбијента.

Представници ресорног Министарства, Универзитета и овог Факултета указали су на потребу системског уређења области менторства. То би, појашњава Перић Ромић, значило да би за менторски посао, кроз законску регулативу, требало обезбиједити одређену новчану надокнаду.

С. Тркуља

Share With: