Страшне судбине српских дјевојака: Нови филм “Мост” Симе Брдара

Документарни филм “Мост“ Симе Брдара током новембра имаће своју европску премијеру, јер ће бити приказан у неколико држава. Филм је, до сада непознато свједочанство о страдању, мучењу и насиљу усташа над заробљеним козарским дјевојакама у Другом свјетском рату.

-Мој докумемтарни филм “Мост” је прича о страшним судбинама српских дјевојака у Другом свјетском рату. Њих су усташе на најмонструознији начин обешчастили и ликвидирали. Учинили су то, само зато што су Српкиње и зато што су лијепе казао је Брдар за Српскаинфо.

Филм је дио ширег пројекта „Кћери“, који подразумијева и предавања на исту тему.

У свијету се одржавају протести и друге манифестације поводом убиства Махси Амини, само зато што је, како су је оптужили, неправилно носила хиџаб, казао нам је Симо Брдар.

– Схватио сам, да је бесмислено тему геноцида држати ван актуелног догађања. Љепота дјевојачка је увијек била и циљ мушке похоте, разврата и зла. У новије вријеме то је постало готово масовно и почело је привлачити пажњу нормалног дијела човјечанства али и осуду – наглашава овај историчар и документариста из Козарске Дубице.

Схватио сам, подсјећа Брдар, да је свака дјевојка, дјевојчица и жена нечија кћер. Сама помисао на обешчашћење ужасава.

-То је утицало да кренем у мисију, филмом и кратким предавањима на тему “Кћери”. Моја супруга Карина, иначе глумица из Литваније, били смо 23 октобра у Варшави. Посјетили смо “Варшавски Гето” и сусрели су се са Катерином и Даријушом Перз, новинарком и истраживачем. Они су постали наши сарадници и договорили смо начин представљања “Моста”, филма којег су они високо оцијенили – наглашава Симо Брдар.

На Лисичијим језерима, у Литванији, 7. новембра биће приказан филм “Мост”.

-Истим поводом путујемо у Јереван, у музеј геноцида, у Тбилисију, гдје ћемо се састати са познатом грузијском редитељком Дали Окроперидзе, која ће припремити приказивање филма. Ово је почетак путање филма “Мост” и причае о страдању безгрешних Српкиња у НДХ, уклопљена у актуелну свјетску ситуацију – појаснио је Брдар свој план европске филмске турнеје.

Снажан утисак на овим филмским вечерима побуђује и Симина бесједа “Закон је отац а држава мати”, написану, како каже, у име спасења безгрешног женског рода.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: