Стојчић: Значајна улога локалних заједница и послодаваца на унапријеђењу образовања

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојчић изјавила је новинарима у Градишци да ресорно министарство у сарадњи са привредницима континуирано ради на унапрјеђењу образовног процеса у циљу да средње школе образују кадрове који су потребни тржишту рада.

„Значајна је улога у том процесу послодаваца, локалних заједница и школа и без те синергије нема резултата. Ресорно министарство настоји да удовољи захтјевима проактивних локалних заједница које препознају шта је то потребно њиховој привреди и дају приједлоге за унапријеђење образовног процеса и увођење нових занимања у средње школе“, рекла је Стојчићева у Градишци гдје је говорила на панел дискусији о изазовима у образовања у Српској, који је одржан у оквиру „Сајамских дана – Градишка 2023“.

Стојчићева је истакла да је Градишка организовањем сајма који је објединио привреду, пољопривреду, туризам, образовање и запошљавање, показала да је локална заједница која је препознатљива по свим овим областима, посебно образовању у средњим школама.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градишка међу првима у Републици Српској препознала да мора да буде проактивна, ради на увезивању средњих школа и привредника и представи матурантима основних школа која су то занимања потребна на домаћем тржишту рада.

„Од 2017. године у техничкој школи у Градишци увођена су нова занимања техничара мехатронике, ЦНЦ технологија, а од септембра прошле године уведено је и занимање техничар роботике“, рекао је Аџић.

На панел дискусији у Градишци о изазовима у образовању Републике Српске   говорили су в.д. директора Републичког завода за образовање одраслих Бранислав Радиновић, власник компаније „Тикт мануфактура“ Крешимир Бодрожић и декан бањалучког Факултета политичких наука Ранка Перић Ромић.

Перић Ромић је истакла да је универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву дају адекватне одговоре на изазове у процесу повезивања образовања и привреде, да је већина факултета већ увела обавезну студентску пракси и иновирају своје наставне планове и програме, те да је новим законским рјешењима  у Српској значајно унапријеђен стандард студената.

М.Малешевић

Share With: