Стање озимих усјева

Од 11 хиљада хектара стрних жита колико је јесенас засијано на подручју Градишке, Лакташа и Српца најзаступљенија је пшеница на око 7 хиљада хектара.На парцелама породице Шушњар у Петровом Селу ситуација са усјевима шаролика.Раде Шушњар каже да је засијао око 80 хектара озимих усвеја.

„Ђубриво је скупо, нема снијега да покрије жита, треба доста прихране, а шта ћемо имати од тога не знамо“ рекао је Шушњар.

Ратари све више размишљају о јефтинијим , алтернативним начинима ђубрења. Ненад Ерцег, стручни сарадник за ратарство из Ресора за пружање стручних услуга ПЈ Градишка каже да се врши прихрана у складу са могућностима.

„Што се тиче доза прихране препоручујем да изврше прву прихрану са око 200 кг кана,а другу мјесец касније“ додао је Ерцег.

Агроном Далибор Дончић истиче да је са осјетним порастом цијена минералних ђубрива и несташицом током јесење сјетве расте интерес за употребу средстава за фолијарну исхрану чија је цијена прихватљивија за ратаре.

Пред ратарима дилема да ли због високе цијене минералних ђубрива и осталих средстава у наставку сезоне примјенити комплетну агротехнику.Бојана Панић стручни сарадник за ратарство из Ресора за пружање стручних услуга ПЈ Градишка истиче да ће дио уложених средстава бити надомирен и ове године кроз мјере подстицаја за произвдену пшеницу и уљану репицу.

Ратарима су такође на располагању средства за контролу плодности земљишта.Рок за подношење захтјева је до 31. маја ове године.

Н. Миљковић

Share With: