Стање безбједности у априлу ове године на подручју Градишке на задовољавајућем нивоу

Стање безбједности у априлу ове године на подручју Градишке је на задовољавајућем нивоу, изјавио је на данашњој прес конференцији начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић.

Начелник Шкорић је истакао да je у априлу на подручју Полицијске управе Градишка дошло до смањења евидентираних кривичних дјела за 46.7 одсто у односу на упоредни период или у односу 16:30, као и евидентираних извршилаца за 36 одсто или у односу 16:25, као и бројa поднесених извјештаја надлежном тужилаштву за 34.8 одсто или у односу 15:23.

„Од укупно евидентираних 16 кривичних дјела, 13 кривичних дјела су из области општег криминалитета, 1 кривично дјело из области привредног криминалитета и 2 кривична дјела против безбједности саобраћаја, док је у току 2019. године евидентирано 30 кривичних дјела општег криминалитета у које се убраја и 1 кривично дјело по кривичном Закону БиХ.  Проценат укупне расвијетљености свих кривичних дјела је 100 одсто“, истакао је Шкорић и додао да је због увођења одређених мјера и проглашења ванредног стања, изазване појавом новог вируса корона, али и појачаним активностима полицијских службеника, дошло је до повећања нарушавања јавног реда и мира, упоредно 152:16.

Шкорић је рекао да је број евидентираних саобраћајних незгода мањи за  69.1одсто,  евидентирано је 6 саобраћајних незгода са повријеђеним лицима, којом приликом је 6 лица задобило лаке тјелесне повреде.

„Обзиром да нису евидентирана нарушавања јавног реда и мира у већем обиму и  саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима, као ни кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности може се истаћи да је стање безбједности за протекли мјесец на задовољавајућем нивоу“, нагласио је Шкорић.

У извјештајном периоду дошло је до смањења пронађених и контролисаних миграната за 100 подсто ( упоредно 0:1).

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић је истакао да је у току априла ове године на подручју Полицијске управе Градишка дошло до смањења евидентираних кривичних дјела за 46.7одсто у односу на упоредни период или у односу 16:30.

„Од укупно евидентираних 16 кривичних дјела, 13 кривичних дјела су из области општег криминалитета, 2 кривична дјела против безбједности саобраћаја и 1 кривично дјелo из области привредног криминалитета“, рекао је Мишетић и додао да је  проценат укупне расвијетљености свих кривичних дјела 100 одсто док је у току 2019. године износио 90 одсто. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 100 одсто, док је у току 2019. године износила 84.2 одсто.

Он је истакао да је у извјештајном периоду евидентирано 13 кривичних дјела општег криминалитета, којa су сва расвјетљена, те је проценат укупне расвијетљености кривичних дјела општег криминалитета 100 одсто, док је за исти период прошле године износио 87 одсто.

У посматраном периоду пријављена су 4 кривична дјела против имовине, и смањен је број евидентираних кривичних дјела против имовине у односу на исти период претходне године за 76.5 одсто. Број евидентираних тешких крађа мањи је за 80 одсто или у односу 1:5, као и број крађа за 66.7 одсто или у односу 2:6.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић је истакао да су у априлу ове године на подручју које оперативно покриваПолицијска управа Градишка евидентирана 152 нарушавања јавног реда и мира док је у истом периоду претходне године евидентирано 16 нарушавања, повећан је и број евидентираних прекршаја у односу 157:22.

„До повећања броја нарушавања јавног реда и мира и броја прекршаја дошло је прије свега због увођења одређених мјера и проглашења ванредног стања,а послије тога и ванредне ситуације изазваног појавом новог вируса корона, али и појачаним активностима полицијских службеника, а што се може видјети и из структуре прекршаја, тако да се највећи број прекршаја односи на члан 22. (ограничено кретање на одређеном простору) гдје је евидентирано129 прекршаја,  7 прекршаја из члана 12. (туча и физички напад), 7 прекршаја из члана 17. (конзумирање опојне дроге),  4 прекршаја из члана 7. (свађа вика вриска и непристојно понашање), 4 прекршаја по члану 8 (вријеђање), 1 прекршаја просјачења из члана 26. и 1 прекршај из члана 30. (држање животиња без надзора)“, рекао је Трифковић и додао да је  против 200 лица, међу којима су 23 повратника, подносено  6  захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 189 прекршајних налога.

Трифковић је истакао да је у току мјесеца априла евидентирано 17 саобраћајних незгода, што је  мање за 69.1 одсто у односу на упоредни период када је евидентирано 55 саобраћајних незгода. „У току априла мјесеца евидентирано је 6 саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима и 11 саобраћајних незгода са материјалном штетом, док саобраћајних незгода са тешким тјелесним повредама и смртно страдалим лицима није било“, рекао је Трифковић и додао да је  у саобраћајним незгодама 6 лица  задобило лаке тјелесне повреде.

У току априла мјесеца из области безбједности саобраћаја евидентирано је 950 прекршаја, из саобраћаја  је искључено 37 возача, од тога 10 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола, 17 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права на управљање, 1 возач је искључен због вожње под утицајем опојних дрога и 9 возача је искључено због осталих разлога. Из саобраћаја је искључено и 25 возила.

Против починилаца ових прекршаја поднесено је 20 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 829 прекршајних налога, а пријављено је 849 лица.

Он је нагласио да се на подручју ПУ Градишка константно користи радарски систем ТруКам и Дуал, а повремено и други радарски системи и возила са видео надзором који врше аутоматско снимање прекршаја прекорачења дозвољене брзине, те да је са наведеним системом досад евидентирано укупно 2840 прекршаја прекорачења дозвољене брзине. „Рад са наведеним радарским системом се наставља и у наредном периоду, те апелујемо на возаче да поштују саобраћајне прописе и ограничења брзине кретања. Такође напомињемо да ћемо због појачаног учешћа мопеда и мотоцикла у саобраћају појачати контролу ове категорије учесника у саобраћају“, истакао је Трифковић.

Прес конференцији у Полицијској управи присуствовали су  начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

Share With: