Становници поткозарских села користе алтернативни пут (ФОТО)

Бујичне воде које су у суботу изазвале поплаве у Градишци направиле су велику штету. Излили су се бујични потоци и ријека Јабланица. Највећа штета је видљива управо на мјесту гдје је у мјесту Совјак на ријеци Јабланици бетонски мост дуг 16 метара уништен. Урушавањем овог моста прекинута је путна комуникација на релацији Градишка – Доњи Подградци – Јабланица. Становници поткозарских села принуђени су да користе алтернативни путни правац.

Шумским путем, који је алтернатива, не могу проћи камиони већ само мала возила. Мјештани се сналазе како знају, јер им је са друге стране моста све, Дом здравља, школа, храна за стоку, продавница. Кажу да је ово веома важна путна комуникацији, којом се повезује већи број насељених мјеста, те су одсјечени од остатка свијета.

Мјештанин Јабланице Славица Бјеловук, каже да је ишла на љекарски преглед, али да је до моста једно ауто довезло, друго је чека са друге стране и тако. Истиче да немају продавнице, што је велики проблем.

Мјештанин Доњих Подградаца Михајло Дојчиновић, истиче да овај пут повезује Подградце са Козарском Дубицом, те да је сад велики проблем за многе становнике. Нада се да ће се ускоро пронаћи неко рјешење.

Старији мјештани села Совјак сјећају се да су сличне поплаве биле 1968. године, али да иначе ово подручје посебно пољопривредне површине, често буду под водом.

Мјештанин Совјака Радислав Тимарац, каже да му вода није ушла у кућу, већ у подрум и да је успио спасити стоку, реаговали су на вријеме.

Из Градске управе Градишка раније су поручили да ће ускоро пронаћи начин да се успостави саобраћај на путу Доњи Подградци-Јабланица. Планирају да у сарадњи са Оружаним снагама БиХ или Републичком управом цивилне заштите обезбиједе понтонски мост као алтернативно рјешење, а већ је покренута процедура за изградњу новог моста чим се створе повољни грађевински услови.

Н.Миљковић

Share With: