Стамена и чврста, а пуна емпатије

Мало је примјера у којима се један позив поистовјећује са конкретном личношћу, али деценијама се медицинска струка изговарала у истом даху са именом докторке Радојке Тенџерић. Толики је био лични и професионални углед наше суграђанке, рођене 16.1.1935 у Горњим Подградцима.

Потекла из угледне трговачке породице, од оца Владе и мајке Драгице, Одрасла је уз брата Борислава и сестре Наду и Божану. Основну школу и гимназију је завршила у Градишци а медицински факултет у Београду.

Докторка Тенџерић је ударила темеље интерног ођељења градишке Болнице. Била је руководилац Одјељења за кардиологију и службе интерне медицине од 1978. до 2002. године када је отишла у пензију.

Још се памте ријечи из опроштајне бесједе др Рајка Додика, директора градишке Болнице,  који је на комеморацији поводом њене смрти рекао:

„Она је била ауторитет у сваком смислу, и стручном и људском. Кад би она пролазила ходницима, то би био мук и тишина, и то је био знак поштовања. Према таквом врхунском доктору и стручњаку, ми у Болници Градишка смо поносни што је била дио нашег колектива, а тако велики стручњак. Она је легенда, не само градишке Болнице, него и српске медицине. И дан данас кад неко оде из Градишке да студира медицину у Београд, тамо га питају да ли зна докторку Тенџерић“.

Потекла из породице угледних и принципијелних људи до краја посвећених свом позиву, докторка се није удавала нити засновала породицу. Докторку Тенџерић нико није ни покушавао подмитити јер је њена строгоћа по том питању била легендарна.

Овај кратки осврт на живот и дјело докторке Тенџерић завршавамо ријечима професорке Радане Виле Станишљевић која ју описује као:“чврсту и стамену жену, која је увијек одговарала кратко и јасно, али се иза тога лица без емоција крила велика емпатија и љубав према пацијентима.

Докторка Радојка Тенџерић, наша заслужна суграђанка, преминула је 25.6.2021.

Н. Ристић

Share With: