Српски енигмата Радоја Рацановић остварио запажен резултат

Познати српски енигмата дoктор Радоја Рацановић из Градишке остварио је врло запажен резултат на 38. Сусретима одгонетача и загонетача Хрватске, одржаним од 4. до 6. новембра у Омишу.

Он је освојио друго мјесто у састављању укрштених ријечи и друго мјесто у састављању анаграма, што му је обезбиједило да буде другопласирани у укупном поретку  састављачког дијела такмичења, у коме је требало саставити пет различитих енигматских врста. То је уједно и најбољи резултат који је досада остварио један српски, и уопште енигмата изван Хрватске на тим такмичењима. Осим изузетно јаке конкурениције, српским енигматама тешко савладиву препреку на овим такмичењима представљају језичке баријере и етимолошки правопис.

Радоја Рацановић је наступао за трочлану српску екипу, коју су поред њега чинили Жарко Ђокић из Београда и Владимир Шарић из Старе Пазове, актуелни предсједник Енигматског савеза Србије. Eкипа је заузела 4. мјесто у укупном поретку.

У рјешавачком дијелу такмичења Срби нису имали посебну екипу па је Радоја Рацановић наступао за екипу Чвора из Бјеловара, некада највећег и набројнијег југословенског енигматског клуба, чији је члан био. Екипу су поред њега чинили Перо Галогажа из Бјеловара и Валтер Квалић из Возилића у Истри, обојица познати хрватски енигмати и уредници енигматских листова. Екипа је остварила изузетан резултат и освојила прво мјесто, тако да је Чвор послије 29 година поново проглашен екипним прваком Хрватске у одгонетању.

Share With: