СПЦ и ”Просвјета”, чувари српског језика, културе и обичаја у Шведској: Исељеници из Поткозарја не заборављају идентитет и родни крај (ФОТО)

У шведском граду Халмштаду, гдје живи 250 српских породица са више од 2 000 становника поријеклом из Козарске Дубице, Градишке и околине у Поткозарју, формирано је Српско културно и просвјетно друштво ”Просвјета”.

За предсједника изабран је Јово Бига. Прве активности су биле обиљежавање 120 година од оснивања ”Просвјете” те Дана сјећања на жртве усташког геноцида.

Формиране су драмска, рецитаторска, поетска, хорска, ликовна те секција српског језика за дјецу и младе. Под окриљељ ”Просвјете” у Халмштаду организују и књижевне вечери а формирали су и библиотеку.

Циљ је да сваки град у Шведској има свој пододбор Просвјете те да заједнички радимо на очувању нашег идентитета, наглашавају Срби који су у регију Халанд, са 100 000 становника, већином доселили прије прије тридесетак година.

– У Халмштаду ”Просвјета” дјелује у сарадњи са Српском православном црквом. Иначе, Црквена општина Света Петка основана је прије 12 година на иницијативу Владике Доситеја и Срба који овдје живе. Иницијатор је био Томислав Чолић, предсједник Српског савеза у Шведској. Први парох, који и данас обавља ту дужност је Милан Вукашин, који се много труди, заједно са свима нама, да сачува српску културу, традицију, обичаје – казао је за Српскаинфо Јово Бига, предсједник ”Просвјете” у Халмштаду.

У овом граду Срби су изградили парохијски дом, гдје се редовно окупљају и организују програме а почели су и градњу цркве.

– Генерално гледајући, наш народ се добро снашао и уклопио у шведско друштво. Међутим, и ако број Срба није мали у односу на укупну популацију, заступљеност у институцијама и на одговорним мјестима је веома скроман. Највећи проблем наше заједнице је асимилација. Многи заборављајући своје коријене, културу, језик… – појашњава Бига.

Већина младих слабо или никако не говори српски, појашњава наш саговорник подсјетивши да се ситуација по том питању погоршава.

– Раније генерације су се окупљале по нашим удружењима и клубовима и на тај начин је одржавана веза са домовином, са својим крајем. Годинама се то мијења у негативном смислу и зато смо одлучни да дјеловањем СПЦ и ”Просвјете”, мијењамо ту ситуацију – казао нам је Јово Бига.

Српскаинфо

Аутор: Милан Пилиповић

 

Share With: