Спречавање врбовања дјеце на интернету у фокусу Међународног дана нестале дјеце

Министарство унутрашњих послова Републике Српске као члан Међународне организације „Амбер Алерт Јуроп“ (,,Amber Alert Europe’’) поводом 25. маја, Међународног дана нестале дјеце проводи кампању #НемојБитиЛакПлијен(#DontBeAnEasyCatch) чији је циљ да образује дјецу, нарочито тинејџере о врбовању на интернету. Ову превентивну кампању, која се састоји од анимираног видеа у којем су дјеци дати вриједни савјети, осмислили су чланови Мреже полицијских експерата за нестала лица ( Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP) ).                                                 

Како наводе стручњаци ове Мреже „још увијек не постоји свијест о врбовању на интернету“. „Пажња је често усмјерена на опасности из спољног свијета док дјеца једнако могу бити изложена безбједносним ризицима када су код своје куће и кад су укључена у активности на интернету. Нарочито сада када дјеца више него икада проводе вријеме на интернету, важно је подићи свијест о овом проблему и дати дјеци неопходне смјернице како би се заштитили од предатора на интернету“, сматрају полицијски стручњаци.

Позивамо све да на релеватним друштвеним мрежама/платформама дијеле  едукативни видео који јесте примјер класичног врбовања малољетника на интеренету. Видео можете се преузети на Јутјуб каналу МУП-а Републике Српске: https://www.youtube.com/watch?v=pHlAWogEYT8 .

Министарству унутрашњих послова Републике Српске у прва четири мјесеца ове године пријављен је нестанак шесторо дјеце (5 дјевојчица и један дјечак). Полицијски службеници МУП-а Републике Српске су све њих пронашли живе и здраве.

Share With: