Специјални програм РТВГ-а поводом Дана града

Специјални програм Радио-телевизије Градишка посвећен је 24. априлу Дану града односно Дану ослобођења Градишке у Другом свјетском рату.

Са гостима у студију,  професорима историје из средњих школа Маром Вујчић и Ненадом Митрићем разговараћемо о дешавањима на нашем подручју, значајним личностима, спомен обиљежјима и развоју Градишке након Другог свјетског рата. Наш гост биће и Станко Шиник аутор документарног филма „Живот дугујем Светој Пeтки“.

Причаћемо и о манифестацијама у оквиру програма обиљежавања Дана града. Након вођеног дијела програма од 11 часова емитоваћемо разговоре са живим свједоцима градишке историје и учесницима НОР-а, са Таном Гаковићем и Ђуром Чичићем, те разговоре са потомцима и поштоваоцима историје који његују културу сјећања и који су нам открили више детаља о спомен-обиљежјима у некад Градском данас Спомен парку Слободе у Градишци.

Наши саговорници били су Никола Крагуљ, Хикмет Хаџиалагић, Небојша Иваштанин, Бојан Вујчић, Дарио Дринић, Ранка Перић Ромић, Бојан Вујиновић и Давор Симишић. Присјетићемо се страдања народа Козаре и Поткозарја у Доњој Градини и логорима смрти  и преживјелих међу којима је и свједочење др Милутина Вучковца, Илије Ивановића и Боже Видачковића.

Наши гледаоци имаће прилику да погледају документарне филмове о дешавањима на нашем подручју током Другог свјетског рата, судбинама и патњи народа, дјеце и сјећањима преживјелих.

Специјални програм поводом Дана града припремиле су Гордана Влаинић и Сања Суботић Цумбо.

Будите са нама у понедјељак, 24.априла, од 9 до 17 часова.

Share With: