СНСД апсолутни побједник избора за савјете мјесних заједница

Градска изборна комисија Градишка објaвила је извјештај о прелиминарним резултатима избора за чланове савјета мјесних заједница.

На јучерашњим изборима гласало је 7.627 бирача, што је 13,81 одсто од укупно уписаних у бирачки списак. Важећих гласова било је 7.496, а неважећих 131.

Бирало се 311 чланова савјета у 55 мјесних заједница. За мјесне заједнице до 1.000 становника бирано је по пет чланова, по седам у мјесним заједницама од 1.000 до 5.000 становника, а девет чланова је једино бирано у највећој градској мјесној заједици Сењак.

Према објављеним резултатима СНСД ће имати већину чланова у 41 савјету мјесних заједница, ДНС у  четири, ПДП у двије, СДС и Уједињена Српска у по једној мјесној заједници, док ће у шест савјета мјесних заједница већину чланова имати групе грађана.

Од укупно 311 чланова савјета мјесних заједница, њих 236 су кандидати СНСД-а, 20 ДНС-а, осам СДС-а, седам ПДП-а и шест Уједињене Српске.

Свих пет чланова у својим мјесним заједницама освојиле су групе грађана „Заједно за Романовце“ и „Актив жена Кочићево“.

Када су у питању листе група грађана које чине кандидати бошњачке националности, по свих седам чланова у својим мјесним заједницама освојиле су листе група грађана  Дубраве и Орахова, свих пет мјеста у савјету освојила је група грађана Лисковац, а већину од пет чланова у својој мјесној заједници имаће и група грађана Обрадовац.

Карктеристично за ове изборе за савјете мјесних заједница, као и за претходне, била је мала излазност, па је тако у мјесним заједнима Мачковац, Миљевићи и Текија само неколико изашлих бирача пресудило да се пређе потребни цензус од 30, односно 50 гласача да би избори били потврђени.

Каракетиристика избора за савјете мјесних заједница било је  и мало интересовање политичких странака, осим СНСД-а, да кандидују своје чалнове. Своје кандидате нису имале чак три парламентарне странке у градској скуштини, Демос, СПС и Социјалистичка партија, док су ДНС, СДС, ПДП и Уједињена Српска кандидатске листе имали само у мјесним заједницама у којима су на прошлим локалним изборима имали веома добре резултате. Тако су на овим изборима у чак 27 мјесних заједница кандидати на листама били само чланови СНСД-а, а у Ораховој и Лисковцу на листама су се нашли само кандидати бошњачке националности.

Из резултата избора видљив је и успјех група грађана, које су освојиле изборе у готово свим мјесним заједницама у којима су имале кандидатске листе. У неколико мјесних заједница био је и случај да је један кандидат опозиционих партија освојио највише гласова, а да већину у савјету чине ипак кандидати СНСД-а.

М.Малешевић

Share With: