Снијег није угрозио воћне врсте

Снијег који је јуче прекрио већину воћних стабала на овом подручју као и ниже темпартуре нису нанијеле штете у воћњацима.

Воћари тренутно могу да одахну, јер су ове временске прилике погодне. Проблем представљају сталне температурне осцилације које су честа појава у нашим крајевима, рекао је гостујући у програму Радија телевизије Градишка агроном и професор у Средњој стручној и техничкој школи, Данко Цумбо.

„Актуелно вријеме утиче идеално на воће, у претходном периоду био је проблем када су температуре биле високе и изазвале су кретање појединих воћних врста.  Овакво вријеме би требало да траје и ово је спасило воће у нашој регији“ рекао је Цумбо.

Коштичаво воће креће раније са вегетацијом па је самим тим и осјетљивије на температурне осцилације, ту се посебно издваја кајсија, али и шљива.

Воћари страхују од мразева у априлу и мају које могу нанијети озбиљне штете воћним врстама у шта су се ранијих година и сами увјерили пољопривредни произвођачи. Цумбо истиче да воћу пред цвјетање температуре од минус два до минус пет може нанијети шетете, али и  то зависи од воћне врсте и како су обављене припреме за зиму.

„Највећи проблем су температурне осцилације, ту поред пупољака и цвјетова могу страдати и воћна стабла те дође до пуцања коре, које утиче на принос“ додао је Цумбо.

Овај агроном каже да је у току зимска резидба која је веома значајна мјера у воћарству и почиње да се ради већ у новембру.

Н. Миљковић

Share With: