Снима се документарни филм “33Анђела“ (ВИДЕО)

У Норвешку је током Другог светског рата послато 102 деце од којих је више од 33 смртно страдало. Најмлађе међу њима имало је само 11 година. То је податак који је постао окосница филма  „ 33 Анђела“, о страдању српске дјеце у норвешким логорима чије је снимање у току. Продуценти филма су Нишлија Драган Виденовић и Бранко Димовић Димески који је радио и на филму о страдању Срба у норвешким логорима. Он је истовремено и иницијатор и покретач  снимања као и директор филма.

Димески је навео да је суштина филма да се објелодани оно што се, из неких разлога, скривало, посебно чињенице о страдању дјеце.

У раду на филму учествују и Јоханес Солберг, доктор филозофије и теологије који је наратор у поменутом филму. Он је истакао да је веома важно да се сагледају цјелокупне историјске чињенице везане за дешавања у вријеме Другог свјетског рата и да ће овај пројекат допринијети још бољим односима како два народа тако и двије земље.

Режију потписује Горан Вукчевић.  Током гостовања у нашем програму рекао је да је његов задатак да врло обиман материјал сложи у нешто што ће људи гледати са радошћу, да то буде филм којем ће се враћати и из ког ће много сазнати.

Прве сцене филма „33 Анђела“ снимљене су у Земуну, затим на Кордуну, Сиску, Карловцу. Са потомцима логораша екипа филма разговарала је данас и у Рогољима код Градишке.

С.Видовић

Share With: