Служени парастоси у Доњим Подградцима и Јурковици

У Мјесној заједници Доњи Подградци данас је служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежја борцима Одбрамбено-отаџбинског рата и Народно-ослободилачког рата.

Најмлађи војник Војске Републике Српске из Доњих Подградаца  који је дао живот за нашу отаџбину био је Жељко Мартић рођен 1976. године. Жељко се води несталим од 1995. године, а на ратишту је био свега три мјесеца.


Предсједник Мјесне борачке организације Доњи Подградци, Предраг Суботић рекао је да је по завршетку Одбрамбено-отаџбинског рата у Доњим Подградцима подигнута спомен плоча  и да је тад одлучено да се на Светог Прокопија служи помен за погинуле борце из те мјесне заједнице. Он је напоменуо да породицама погинулих тај дан много значи.

Помен за погинуле борце организовала је Градска борачка организација Градишка, у сарадњи са мјесном борачком организацијом и Српском православном црквом и Градом Градишка.


Предсједник Градске борачке организације Градишка Милован Гагић истиче да није важно да ли се на споменику налази једно, десет или више имена погинулих бораца. “Важно је да се његује сјећање и да се помињу наши јунаци код Бога и код народа те да живе у нашим мислима” рекао је Гагић.

Данас је служен парастос и за погинуле борце из Доње и Средње Јурковице код спомен обиљежја у Средњој Јурковици. Док ће парастос за погинуле борце ВРС у Новој Тополи бити служен 30. јула, а у Мјесној заједници Рогољи у недјељу 31. јула.

 

Г.Влаинић

Share With: