Служена литургија поводом Светих новомученика јасеновачких

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, поводом празника Светих новомученика јасеновачких, Свету архијерејску литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу уз саслужење више архијереја СПЦ и других помјесних цркава.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године ту је убијено стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Свети архијерејски Сабор СПЦ одредио је 13. септембар као фиксни датум прославе Новомученика јасеновачких.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Сутра11. септембра 2022. године, Његова Светост Патријарх Порфирије ће посјетити мјесто Медак у Лици, где ће заједно са надлежним Епископом горњокарловачким, Преосвећеним Герасимом, у древном манастиру Усековања главе Светог Јована Крститеља служити свету архијерејску Литургију, а затим и помен невиним цивилним жртвама и ратним заробљеницима пострадалим у нападу хрватске војске на Медачки џеп септембра 1993. године.

Током напада на српска подвелебитска села од 9. до 17. септембра 1993. године, послије окрутног злостављања и масакрирања, убијено је 88 цивила и ратних заробљеника, спаљене су, порушене и опљачкане њихове куће и друга имовина.

Share With: