Службени пси граничне полиције БиХ разиграни али професионални (ФОТО)

Јединица за подршку и контролу граничне полиције БиХ, чије је сједиште у Градишци, задужена је за чување 310 километара границе БиХ са Хрватском, од Корова у Српцу до Рујнице у Бихаћу. У том послу службеници велику помоћ имају од паса Бокса и Рока.

 

Бокс је пас за детекцију наркотика. Он и његов водич у опису свог рада редовно обилазе фреквентне граничне прелазе Градишку, Градину, Добрљин и Велику Кладушу, али и оне мање фреквентне како би превентино дјеловали на све оне који помишљају да преко границе пренесу наркотике. Бокс често помаже и у раду других безбједносних структура као и патролни пас Рок.

Бокс и Рок су успјешни у свом послу а да би то постигли потребна је дресура и дисциплина. Дресура службеног пса траје од  6 до 12 мјесеци.

Водич службеног пса Огњен Антић истиче да је посао са псима изазован и да је потребна љубав али и рад. Антићев задатак је да са Роком иде у обилазак државне границе како би спријечили илегалне преласке. Рок ће учинити све како би заштитио свог водича и зауставио бјегунца или нападача.

Командир јединице за подршку и контролу теренске канцеларије сјеверо-запад Градишка Стјепан Скоко нагласио је да пси имају велику улогу у раду полиције и да је јединица за подршку и контролу по потреби на располагању другим безбједоносним структурама али и локалној заједницу у случајевима природних непогода.

Пси јединице за подршку и контролу теренске канцеларије Градишка обучени су да реагују и дјелују. Заједно са својим водичима чине посебан тим базиран на љубави, повјерењу и дисциплини.

Г.Влаинић

Share With: