Славонија чува успомену на свога светитеља: Милорад Арлов у Кућанцима, родном селу Патријарха Павла (ФОТО)

У Кућанцима код Доњег Михољца у Славонији, родном мјесту Патријарха српског Павла, а поводом 13 година од упокојења, Његово преосвештенство епископ тимочки Иларион служио је за упокојену литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, казао је за Српскаинфо да је за њега била велика част, присуство овом догађају.

– Помену, осим тимочког епископа Илариона, присуствовали су епископи пакрачко-славонски Јован, новобрдски Иларион, потом Никола Ивановић, замјеник Пожешко-славонског жупана из реда српског народа. Посјетили смо родну кућу патријарха Павла, која ће ускоро бити претворена у музеј – казао нам је Арлов подсјетивши да је ће 20. новембра, у храму Светог Саве у Београду, бити гост на хиротонисању и увођењу у трон епископа новобрдског Илариона, а на његов позив.

Патријарх Павле био је 44. врховни поглавар Српске православне цркве, од 1990. до 2009. године.

Његово световно име је Гојко Стојчевић. Рођен је на велики православни празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља – 11. септембра 1914. године у Кућанцима, лијепом славонском крајолику, гдје се чува успомена на њега а родну кућу походи велики број вјерника.

СрпскаИнфо

аутор: Милан Пилиповић

Share With: