Свјетски дан јаја 2022

Није узалуд пословица:“Свако јутро једно јаје организму снагу даје“.Свјетски дан јаја обиљежиће се у цијелом свијету данас (14. октобра 2022).

Годишњи догађај одаје почаст високо хранљивом и бриљантно свестраном јајету, наглашавајући широк спектар јединствених предности које оно доноси људском и планетарном здрављу, доприносећи бољем животу за све.

Глобални догађај, који се обиљежава сваког другог петка у октобру сваке године, позива све да одају почаст јединственом доприносу јаја пружању подршке људима широм свијета.

Данас  љубитељи јаја широм свијета прославит ће снагу јајета и све његове нутритивне, еколошке и друштвене предности.

Међу најхранљивијим намирницама на планети, једно велико јаје садржи 13 есенцијалних витамина и минерала и 6 г протеина, што ово савршено паковање чини здравим и приступачним додатком исхрани људи свих узраста.

Многи нутријенти који се налазе у јајима обично се недовољно конзумирају, али су потребни као дио здраве прехране како би вам помогли да будете најбољи и избјегли озбиљне здравствене проблеме.

Кључни нутријенти укључују холин, који подржава развој и функцију мозга; витамин А за здравље очију, здраву кожу и имунолошку функцију; и витамин Д, који игра битну улогу у здрављу костију. Јаја су такођер препуна висококвалитетних протеина, неопходних за снагу и поправак мишића и ткива.

Уз своју нутритивну вриједност, јаја су еколошки најодрживији и приступачнији протеин животињског поријекла који помаже у издржавању породица широм свијета, као и саме планете.

Share With: