Свјетски дан радија обиљежава се 13. фебруара

Радио је најстарији електронски медиј и њему је због развоја технологије предвиђано нестајање али радио не само да није нестао већ се прилагодио и доживио велике трансформације. У ери интернета  радио је превазишао своје границе тако да, на примјер, Радио Градишку можемо слушати у цијелом свијету.

Водитељ Радио Градишке Дејан Јанковић истиче да је посао водитеља динамичан, занимљив али и одговоран додајући да савремено доба намеће праћење свјетских трендова.

Новинарка Радио Градишке Сања Суботић Цумбо каже да постојање радија  више од 100 година говори да је он задржао своје мјесто у друштву без обзира на појаву телевизије и  развој интернета и мултимедија.

„Истраживачки рад под називом „Значај и улога локалних медија у инфомисању грађана“ који је рађен а конкреном примјеру Радио Градишке показо је да људи слушају радио и да их првенствено интересују информације из њихове средине. Локални радио је веома важан за живот грађана једне локлан заједнице“ каже Суботић Цумбо.

В.д директора Радио телевизије Градишка Рајко Ромић рекао је да је Радио Градишка пратећи трендове и ослушкујући потребе становништва Градишке  недавно проширио своју дјелатност и промјенио назив.

“ Низом околности, а уз велико подршку Градске управе и иновативних људи прелазимо на концепт нове Радио телевизије Градишка која би у пуном капацитету требала заживјети средином априла. До тада ми ћемо мало измјенити програмску шему радија коу планирамо модернизовати и пренијети нову енергију Радио телевизије Градишка која се преселила на нову адресу у КУлтурном центру Градишка“, рекао је Ромић и додао да је будући  програм телевизије замишљен као шаролик концепт који ће подразумјевати укључења из студија телевизије али и радија.

Свјетски дан радија обиљежавамо у знак сјећања на  13. фебруар 1946. године када је основан радио Уједињених народа, радио Градишка са радом је почео 33 године касније 29. септембра 1979. године.

Г.Влаинић

Share With: