Све расположиве капацитете укључити у збрињавање ковид пацијената

Републички штаб за ванредне ситуације наложио је Универзитетском клиничком центру Републике Српске и болницама да све своје расположиве капацитете – људске, просторне и опрему, укључе у збрињавање и рјешавање пацијената обољелих од вируса корона.

УКЦ-у и болницама је наложено да од данас организују рад специјалистичких и супспецијалистичких амбуланти са својих до 50 одсто капацитета, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Предвиђено је организовање строгог режима наручивања пацијената, уз обавезно кориштење маски за пацијенте, уз придржавање мјера физичке дистанце од два метра и мјера личне и респираторне хигијене, као и обезбјеђивање писаних упутстава за пацијенте на видном мјесту у чекаоници.

Здравственим радницима је наложено ношење личне заштитне опреме сходно препорукама које подразумијевају мјере да се сваки пацијент третира као потенцијално заражен, уз спровођење тријаже пацијената на ковид 19.

– Код сумње на вирус корона обавезно се пријављују хигијенско-епидемиолошкој служби дома здравља, уз појачавање хигијенских мјера прања и дезинфекције површина, просторија и прибора за рад и уз појачан инспекцијски надзор над спровођењем мјера – наведено је у саопштењу.

Ово подразумијева да УКЦ Републике Српске и болнице имају планове о распоређивању здравствених и других лица за функционисање, те да да у додатним просторним капацитетима са испуњеним условима врше пријем и збрињавање обољелих од ковид 19.

– Потребно је да се обезбиједе максималан могућ број јединица најмање 10, а за Болницу Невесиње пет за механичку потпору респирације: фиксни респиратори урађене инсталације за гасове и покретни респиратори просторије и пратећа опрема у које ће бити смјештени – наведено је у саопштењу.

У закључку пише и да је потребно обезбиједити неопходне лијекове и медицинска средства за спровођење плана рада, тимове који су задужени за руковођење и рад у јединицама за механичку потпору респирације, одржавање редовне комуникацију између доктора медицине – специјалисте инфектологије УКЦ-а, односно болнице, доктора медицине – специјалисте епидемиологије надлежних домова здравља, Института за јавно здравство Републике Српске и Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

– У случају појаве инфекције изазване вирусом корона код запослених у УКЦ Републике Српске, односно болници, потребно је да се хитно обави епидемиолошко истраживање и предузму све потребне мјере у складу са тим. О свим активностима и дешавањима у УКЦ Републике Српске, односно болници извјештавају Министарство здравља и социјалне заштите – наведено је у закључку.

Наведено је и да је потребно, што је прије могуће, успоставити сарадњу са другим здравственим установама у Републици Српској које се баве стационарним лијечењем обољелих од ковид 19 кроз формализован систем који укључује директну комуникацију, посјете здравствених радника између установа, успостављање видео линкова или телефонских контаката, размјену стручних знања и информација.

Ово укључује и међусобне консултације око организације лијечења и рада, као и о лијечењу у конкретним случајевима, привремену размјену здравствених радника, ради постизања истих стандарда и квалитета у пружању здравствених услуга у лијечењу обољелих од ковид 19.

– УКЦ Републике Српске, као водећа установа са највећим искуством у лијечењу и збрињавању обољелих од ковид 19, треба да пренесе знања свим болницама у Републици Српској – наведено је у саопштењу.

УКЦ и болнице треба да достављају Министарству здравља и социјалне заштите на дневном нивоу податке о максималном броју кревета у функцији на ковид одјељењима у најгорем сценарију, број расположивих кревета на ковид одјељењима, број потребних додатних кревета, укупан број респиратора у функцији на ковид одјељењима са и без пацијента.

За реализацију овог закључка Штаб је задужио Министарство здравља и социјалне заштите, а овај закључак ступа на снагу даном доношења.

 

РТРС

ОдговориПроследи
Share With: