Свакодневна поскупљења тање ионако танке новчанике грађана

Већина купује само најпотребније. Парче меса у месницама, покоји комад воћа умјесто килограма, уље су многи замијенили свињском машћу. Како се корекција цијена на дневном ниову одражава на кућне буџете, питали смо наше суграђане. „Имам пензију у износу од 200 марака, наравно да купујем само основно и то мање него раније“, искрен је један од градишких пензионера. У Градишци смо затекли и саговорницу која живи и ради у Данској. Сматра да се, због неупоредиво бољег животног стандарда у овој скандинавској земљи, поскупљења у Данској и Босни и Херцеговини не могу поредити.

Поскупјело је готово све, јер на сталним корекцијама цијене горива, почивају и поскупљења свега осталог, од основних животних намирница преко свих других артикала.

Грађани су забринути. Док су у првом налету поскупљења стајали у редовима, како би обезбиједили залихе основних животних намирница, сада већ, жале се, ни чаробним штапићем се не би могла учинити паметна калкулација.

„Када је уље поскупјело на 3 КМ, сва су се удружења у служби заштите потрошача огласила. Данас када је литра овог производа готово 6 КМ, више нисмо у стању да испратимо такве трендове“, кажу у приједорском Удружењу „ДОН“.

Зоран Петош из овог удружења очекује да би, поред осталог, значајније присуство инспекцијских органа на терену могло дати резултате у виду заустављања неконтролисаниог повећања цијена, јер се, примјећује, на многим рафама продају залихе артикала по тренутним цијенама на тржишту.

Имајући у виду да поскупљења имају упориште у глобалним кретањима, не треба да чуде нови скокови цијена и током наредног периода.

Видјећемо шта ће донијети вријеме, у међувремену је неопходно планирати куповину основних животних намирница. Но, многи себи постављају питање – какав је то квалитет живота заснован само на основним намирницама у потрошачкој корпи?!

Сања В. Тркуља

Share With: